14. мај 2014.,Танјуг

Укупни приходи од туризма у Србији у прошлој години износили су 2,5 милијарди долара, а само девизни прилив од страних туриста био је 800 милиона евра, што указује на виталност овог сектора упркос економској кризи, оценио је данас министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

turizam_prihodiЉајић је, на бизнис конференцији „Одрживи развој и конкурентност туристичког производа југоисточне Европе – SEET 2014“, подсетио да је 2000. године девизни прилив од туризма износио само 20 милиона долара, што значи да је за 15 година он повећан чак 50 пута.

Министар је указао да је, поређења ради, у прошлој години извоз пољопривредних производа износио 2,1 милијарди евра, аутомобилска индустрија је извезла у вредности од 1,8 милијарди евра, а то су гране које, за разлику од туризма, имају или су имале подстицаје.

Он је додао да овогодишњи буџет за туризам износи 13 милиона евра и да ресорно министарство намерава да предузме низ корака како би се приходи од туризма повећали.

Министарка трговине и туризма Републике Српске Маида Ибришагић Христић је истакла да регион југоисточне Европе има шта да понуди туристима из целог света, те да би требало радити на грађењу и промоцији заједничких туристичких производа целог региона.

Прекогранична сарадња у туризму прилика је за земље региона да у условима велике конкуренције пласирају своје прозиводе на далека светска тржишта, нагласила је она.

„Очекујемо да би прављење туристичке понуде на тај начин имало много веће ефекте приликом сталне промоције туристичких потенцијала“, рекла је она и додала да је један од највећих туристичких производа РС Андрићград, у Србији је то Дрвенград, а заједнички туристички производ РС и Црне Горе су национални паркови Сутјеска и Дурмитор.

Професор Слободан Унковић је истакао да је туризам од 2010. године званично изашао из економске кризе, иако је криза и рецесија у другим областима и данас присутна.

Он је подсетио да туризам од 2010. године готово у целом свету бележи раст између три и пет одсто годишње што указује на његов одржив раст.

Према подацима Светске туристичке организације (WTO) и ове године се у свету очекује туристички раст између четири и пет процената, 1,13 милиона учесника у међународном туризму и нешто око 10 милијарди учесника у домаћем туризму, рекао је Унковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *