20. мај 2014., Танјуг , РТВ

Директна штета због губитка овогодишњег рода у пољопривредној производњи може достићи око пола милијарде евра, изјавио је данас агроекономиста Миладин Шеварлић. Коначну процену штете на свим стамбеним и инфраструктурним објектима изазвану поплавама даће стручне комисије, а она ће износити највероватније више од милијарду евра, показују процене Грађевинско-индустријске коморе.

poplave-stete„Ако је тачна процена да је поплавама обухваћено око 10 одсто укупне пољопривредне површине, онда ће директна штета због губитка овогодишњег рода у пољопривредној производњи износити око пола милијарде евра“, рекао је Шеварлић за РТС.

„Али штета је далеко већа, јер имамо и друге повезане губитке, у уништеној стоци, механизацији, у објектима, а и индиректне губитке који ће се јавити због губитка могуће производње које ће се јавити у наредним годинама, тамо где су уништени вишегодишњи засади или објекти који неће моћи да се приведу функцији пољопривредне производње у релативно кратком временском периоду“, рекао је Шеварлић.

Први корак у санацији штета у пољопривреди треба да буде редослед поступака и мера које треба да направе надлежни државни органи за санацију тог подручја, при чему велику улогу треба да одиграју саветодавци из области пољопривреде, али је њих, нажалост, веома мало, сматра Шеварлић.

„Због тога предлажем Министарству пољопривреде да ангажује незапослене агрономе, који су до августа 2012. били асистенти – саветодавци по програму ‘Наше знање за ваше имање’. Верујем да би се велики број њих одазвао да у статусу волонтера помогне на тим подручјима“, поручио је Шеварлић.

Он је напоменуо да међу њима има око 150 стручњака за мелиорацију, који могу да помогну у санацији и других проблема који се јављају не само у пољопривредној производњи, него и у свеукупном развоју сеоског подручја.

Пољопривредне културе које нису биле захваћене поплавним таласима, није загађено јер је ту падала само киша, а оне површине под засадима које су биле поплављене, пољопривредни стручњаци за заштиту биља мораће да анализирају и процене које мере треба предузети, ако уопште буде могуће да се ревитализује производња, објаснио је Шеварлић.

Процене: Штета на објектима премашује милијарду евра

Коначну процену штете на свим стамбеним и инфраструктурним објектима изазвану поплавама даће стручне комисије, а она ће износити највероватније више од милијарду евра, показују процене Грађевинско-индустријске коморе.

Поплавом је нарушено око 4.000 магистралних путева првог реда, сеоских, оштећено је 250 мостова, око 2.500 грађевинских и стамбених објеката је поплављено, а огроман проблем представљају и клизишта на појединим деоницама и путевима.

„На који начин ће се штета санирати видеће се, али ће све то захтевати пуно рада и материјалних средстава да би се средило и довело у неки нормални ред“, рекао је Танјугу потпредседник Грађевинско-индустријске коморе Србије Горан Родић.

Он је навео да ће коначну процену штете на свим грађевинским, инфраструктурним и стамбеним објектима дати комисије које ће бити формиране и које би требало ваљано да процене штету.

„Важно је да нема злоупотребе, ово је тешка ситуација, а посебно би еснаф, односно људи од струке требало да буду укључени. По нашим првим виђењима коначна процена штете на свим стамбеним, инфраструктурним објектима износиће највероватније преко милијарду евра“, рекао је Родић.

Ипак, колико ће она и коначно износити видеће се, а начин на који ће бити обављена санација видеће се тек када процену буду дале стручне комисије, факултети, институти, пројектни бирои и грађевинска оператива, додао је Родић.
У ту процену, како је казао, не рачунају се штете које ће се одразити на пољопривреду, потом колико је намештаја и других ствари оштећено….

За санацију штете биће потребно неколико година, а основни радови на санацији трајаће месецима како би се објекти средили и привели намени, поправила комунална инфратсруктура , водовод, канализација, омогућила електрична енергија и путна инфраструктура.
У посао процене штете и давање решења и предлога за њено санирање морају да се укључе стручњаци, који морају да воде главну реч у том послу, сматра Родић.

„Струка би требало да се састане, заседне и без политичког маркетинга да конкретна решења. Све друге приче и округли столови неће дати конкретна решења, еснаф мора да води главну реч у оваквој ситуацији“, рекао је Родић.

Потопљен цео ПК „Драган Марковић“, стока сачувана

Пољопривредни комбинат Драган Марковић у поплавама је прошао врло лоше, потопљено је свих 2.900 хектара земље, па је штета 500 милиона динара на овим ратарским површинама, али смо успели да спасимо сву стоку, изјавио је данас Драган Миливојчевић директор овог комбината из Обреновца.

Он је рекао да је око 200 запослених успело да спасе три фарме од којих је једна фарма свиња са 20.000 , друга товних јунади са 400 грла и трећа музних крава са 800 грла.

„Договорили смо се да стоку штитимо све док наши животи не буду угрожени и надам се да ћемо успети у томе“, изјавио је Миливојчевић новинарима у Привредној комори Београда након састанка градоначелника Синише Малог са привредницима.

Он је додао, међутим, да ово предузеће не може опстати уколико му држава не помогне. Миливојчевић каже да се у наредном периоду мора пресејати свих 2.900 ха, да овом комбинату треба од 150 до 200 тона евро дизела, 1.000 сетвених јединица разних сорти кукуруза, 30 тона семена соје и 200 сетвених јединица сунцокрета.

За сточну храну, према његовим речима потребно је 5.000 тона кукуруза, 1.000 тона соје, 1.000 тона сточног брашна и све компоненте за производњу концентрата.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *