30. мај 2014., Бета, РТВ

Шабац -Министарка појопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић изјавила је данас у Шапцу да су према прелиминарним проценама штете од поплава у пољопривреди знатно мање од очекиваних.

poplave_stete_manje„Штете у пољопривреди су далеко мање од првих процена, али тачан износ још немамо, јер и даље стижу информације са терена“, казала је министарка пољопривреде.

Према њеним речима, пољопривредници ће ургентно бити снабдевени репроматеријалом за сетву – семе, ђубриво и гориво, а стручне слузбе ће их информисати о томе које је сорте сада најбоље сејати.

Тренутно се ради хемијска анализа површина које су биле под водом, како би се утврдило евентуално загађење и на одговарајући начин заштитила производња, навела је Богосављевић Бошковић.

Министарка пољопривреде је додала да ће се након помоћи ратарима, помоћи и воћарима који су погођени у поплавама, као и сточној производњи, где, како је навела, нису толико велики губици.

Шеф штаба за ванредне ситуације Шапца Бобан Бирманчевић рекао је да су у том граду највећу штету претрпела привредна друштва, прецизирајући да је у 16 предузећа пријављена штета од 129,5 милиона динара.

„У пољопривреди смо имали поплаву на 18.000 хектара, од чега је на 3.700 хектара штета 100 одсто. У сточарству је штета 2,5 милиона динара, а срећом у воћарству су штете минималне, а највише штете имали су млади засади малине“, казао је он.

Штаб за ванредне ситуације Шапца позвао је пољопривреднике који желе поново да пресеју њиве, да се јаве и добију помоћ за сетву.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *