30.05.2014., Танјуг

БEOГРAД – У Србиjи jе поплављено између три и четири одсто укупног обрадивог земљишта, па ћемо имати довољно хране за домаће потребе, а пшенице ће бити и за извоз, изjавио jе данас Танјугу директор Удружења „Жита Србиjе“ Вукосав Саковић.

poplave_dovoljno_hraneOн jе напоменуо да сви подаци о поплавама jош нису прикупљени и да се очекуjе да ће их влада обjавити почетком идуће недеље. Према подацима тог удружења, независно од владиних извора, процењуjе се да jе поплављено око 20.000 хектара пшенице, навео jе Саковић.

Oн jе истакао да ће укупни род бити мањи, али да се очекуjе да ће износити 2, 5 милиона тона. Tо ће бити довољно за све наше потребе, а имаћемо скоро милион тона пшенице за извоз, рекао jе Саковић.

Oн jе рекао да jе метод забране извоза превазиђен, нарочито за извозну земљу каква jе Србиjа. Саковић jе упозорио да би евентуална забрана извоза пшенице са вишковима коjима располажемо гушила домаћу производњу и довела до тога да цене иду испод тржишних.

Oн jе рекао да jе према званичним статистичким подацима у Србиjи, jесенас засеjано 550.000 хектара пшенице, а подаци удружења „Жита Србиjе“ говоре да те површине износе 580.000 хектара.

Саковић jе навео да штете постоjе и да су велике, али да нису такве да би угрозиле нашу прехрамбену сигурност. Oн jе нагласио да ћемо поготово имати ратарских производа-пшенице, кукуруза, соjе и сунцокрета. Саковић jе додао и да ће многе баште бити обновљене и засађено ново поврће.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *