31. мај 2014. , Новости, Д.Миљковић

Сточари и млекари с југа Србије страхују да ће ускоро остати без посла

Иако сточни фонд опада, на југу Србије се појављује вишак сировина. Због високе откупне цене млека, а слабе продаје готових производа, млекаре на југу Србије окрећу се алтернативим сировинама. Увозе млеко у праху и палмино уље из Бугарске и праве млечне производе, најчешће фета сир. Биљни сиреви продају се за 100 до 120 динара по килограму и озбиљно угрожавају рад млекара које и даље праве млечни сир.

sirevi_biljniНа удару су и сточари у планинским пределима до којих откупљивачи тешко и нерадо долазе. Општина Димитровград из свог буџета субвенционише сваки литар са по три динара, али интересовања је све мање.

– Сточари у неколико села у потезу Бурена имају велики проблем јер нико не долази по млеко. Они који могу, праве сир и качкаваљ, али нам је тешко да дођемо до тржишта – каже сточар Стојан Алексов из Жељуше.

У просеку, млеко се откупљује од 30 до 35 динара, па је јефтиније мућкати сир биљни сир. Ветеринарска инспекција проверава само микробиолошку исправност производа, јер у Србији нема лабораторија које би могле да проверавају састав сирева.

– Међусобно знамо ко прави такав сир. Млекара у Владичином Хану, на пример, прави искључиво тај биљни сир. Наш народ види цену 120 динара по килограму и не занима га што једе пластику уместо сира. За килограм сира потребно је пет литара млека, тако да је математика јасна – каже власник једне мање млекаре. Каже да је „на коленима“ и да опстаје уз помоћ кредита. – Или ће се смањити откупна цена или треба спречити увоз оваквих сировина.

Комерцијални директор „Нишке млекаре“ Иван Николић, каже да се после гашења 19 млекара у Војводини, током прошле деценије, може очекивати да на тржишту Србије опстану само две-три велике млекаре.

– Дневно прерадимо 100 тона млека, што је у односу на 2007. годину када је „Нишка млекара“ прерађивала 25 тона, велики напредак. Имамо и раст продаје, али је чињеница да су „биљни сиреви“ популарни код становништва баш у овом делу Србије јер је у питању слаба економска моћ. Како ће се то одразити на сточарство и млекарску индустрију, није тешко предвидети – каже Николић.

КРИШКЕ ОД ПАЛМИНОГ УЉА

ЈЕФТИНИ сиреви који имитирају кравље, од састојака имају све осим млека. Продавци ретко истичу да је реч о мешавини млечних протеина и биљних уља непознатог порекла. У Бугарској је почетком ове године откривена афера са масовном производњом и дистрибуцијом сира од палминог уља.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *