04.06.2014, Танјуг

Поплава је уништила 6.233 пчелиње заједнице, а укупна штета у пчеларству до сада је већа од 25 милиона евра, изјавио је данас председник Савеза пчеларских организација Србије (СПОС) Родољуб Живадиновић.

pcelarstvo_steteБЕОГРАД – Поплава је уништила 6.233 пчелиње заједнице, а укупна штета у пчеларству до сада је већа од 25 милиона евра, изјавио је данас председник Савеза пчеларских организација Србије (СПОС) Родољуб Живадиновић.

Реч је о прелиминарним подацима, а чланови СПОС, којих има 9.000, имају рок да до 20. јуна пријаве званичне податке на основу записника о штети прибављеним у својим општинама, рекао је Живадиновић новинарима у Привредној комори Србије.

„Циклон „Тамара“ није захватио само поплављена подручја, него читаву Србију и ми смо у великом проблему јер је ове године багремова паша у потпуности изостала, не само да немамо багремовог меда, већ практично пчелиња друштва  немају довољно хране ни за себе“, указао је Живадиновић.

Он је прецизирао да штета због уништених пчелињих друштава усред багремове паше износи 1,2 милиона евра, а због изостанка багремове паше само на основу великопродајне цене губици су већи од 20 милиона евра.

„Најугроженије подручје је Обреновац где земљу уместо поплављене можемо назвати спаљеном, јер биљака са цветовима нема“, рекао је Живадиновић.

Он је подсетио да су чланови СПОС прошле године произвели 3.030 тона багремовог меда, а Србија извезла 3.371 тону меда и напоменуо да се трећина багремовог меда прода у Србији, а две трећине извезе.

Живадиновић је истакао да држава мора да помогне најугроженијима пчеларима, да у наредној години подигне износ субвенција у пчеларству за 50 одсто, као и да пчеларе ослободи одређених дажбина како би били конкурентни са произвођачима из ЕУ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *