04.06.2014, Танјуг

Први резултати анализа поплављеног земљишта су охрабрујући, а према тренутно расположивим подацима, пресејавање ће бити могуће на 15.000 до 16.000 хектара, изјавио је данас државни секретар у Министарству пољопривреде и …

poplave_presejavanjeБЕОГРАД – Први резултати анализа поплављеног земљишта су охрабрујући, а према тренутно расположивим подацима, пресејавање ће бити могуће на 15.000 до 16.000 хектара, изјавио је данас државни секретар у Министарству пољопривреде и заштите животне средине Жељко Радошевић.

Ти подаци нису коначни, а у овом тренутку је приоритет да се што пре обезбеди потребно семе и остали репроматеријал за до сада евидентиране површине како би пољопривредници могли да обнове производњу у агротехничким роковима, односно до 1. јула, казао је Радошевић новинарима у Привредној комори Србије.

Он је позвао и све донаторе да помогну угроженим пољопривредницима тако што ће обезбедити семена пре свега раних хибрида кукуруза и соје.

Он је указао да су до сада спремне количине за обнављање производње на 11.000 хектара кукуруза и 2.270 хектара соје, сво семе је “нон ГМО” и очекује се да ће његова дистрибуција почети у наредним данима.

Радошевић је у оквиру конференције “Српска пољопривреда након поплава” у организацији удружења “Агропрес” напоменуо и да је до сада узето око 500 узорака земљишта из свих подручја где се вода повукла.

Раније изнете процене појединих стручњака да је директна штета у пољопривреди око 500 милиона евра, Радошевић није желео да коментарише, истакавши да Министарство пољопривреде у овом тренутку интензивно ради на прикупљању података са терена и добија прелиминарне податке од локалних самоуправа.

Радошевић није изнео конкретан податак, али је додао да је штета од поплава у пољопривреди од 35 до 40 одсто од укупних штета од поплава.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *