11.06.2014., Танјуг

БEOГРAД – Воће и поврће на београдским пиjацама jе здравствено исправно, а, према резултатима испитивања 100 узорака са 11 већих пиjаца у граду, само у jедном случаjу се сумња на салмонелу, саопштиле су данас „Градске пиjаце“.

voce_povrce_sigurnoAнализе jе урадио Институт за Jавно здравље Србиjе „Др Mилан Jовановић Батут“ на узорцима са већих пиjаца коjе се налазе у саставу JKП „Градске пиjаце“, како се сумња jедан узорак блитве садржи салмонелу.

Продавац чиjи jе узорак блитве прегледан продавао jе намирнице на пиjаци „Смедеревски ђерам“, а реч jе о регистрованом пољопривредном произвођачу из Kупинова коjи jе имао потврду да ниjе из поплављеног подручjа.

Продавцу jе забрањена продаjа, а узорак блитве се нализи у Институту за Jавно здравље Србиjе како би биле урађене детаљне анализе.
Kако jе саопштено, у току jе забрана Mинистарства пољопривреде и заштите животне средине, Oдељења фитосанитарне инспекциjе, промета пољопривредних производа са подручjа захваћених поплавом на пиjацама коjе су у надлежности „Градских пиjаца“.

Закупци JKП „Градске пиjаце“ су у обавези да попуне изjаву да њихови производи нису са поплављених подручjа и да донесу потврду месне канцелариjе са дате општине да њихова парцела ниjе била поплављена.

У циљу заштите купаца и продаваца, све инспекциjске службе Mинистарства пољопривреде обављаjу поjачану контролу воћа и поврћа на пиjацама коjе су у саставу „Градских пиjаца“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Предходни чланак
«
Следећи чланак
»