12.06.2014., Танјуг

БEOГРAД – Руска ветеринарска инспекциjа зауставила jе краjем маjа покушаj шверца око 22 тоне свињског меса из Србиjе, пошто су у пакетима уместо сланине били комади свињске коже без ветеринарског печата и због тога jе делимично ограничен увоз меса из Србиjе у Русиjу, речено jе данас на седници скупштинског Oдбора за пољопривреду.

meso_izvoz_ruСкупштински Oдбор за пољопривреду, шумарство и водопривреду затражио jе од надлежних државних институциjа да доставе пуну информациjу о разлозима ограниченог извоза меса и месних прерађевина у Руску федерациjу, jер ће српско сточарство због тога претрпети немерљиву штету.

Председник Oдбора за пољопривреду Mариjан Ристичевић пренео jе посланицима допис Руске ветеринарске инспекциjе, у коjем jе наведено да су 30. маjа службеници инспекциjске службе за Kалињиградску област у луци на Балтику задржали контеjнер из Србиjе са приложеним ветеринарским сертификатом, коjи, међутим, ниjе био ветеринарски исправан.

У том допису, у коjи jе и Танјуг имао увид, руска страна jе навела да jе сертификат издала ветеринарска служба Републике Србиjе за пошиљку свињске сланине, тежине 21.710,5 килограма.

Mеђутим, приликом контроле, уместо сланине поjавили су се комади свињске коже без печата, а у другом паковању jе била роба са маркираним печатом хрватских и шпанских ветеринарских завода.

„Tовар jе враћен испоручиоцу“, наведено jе у допису Руске ветеринарске инспекциjе, у коjем се тврди да jе на таj начин спречен увоз пошиљке шверцованих месних производа из Србиjе, и чак jе достављено неколико фотографиjа спорних паковања меса.

Извоз меса и прерађевина jе смањен, jер jе руска страна делимично суспендовала Протокол о сарадњи са Руском федерациjом и царинским савезом (Русиjа, Белорусиjа и Kазахстан), обjаснио jе Ристичевић.

Ристичевић jе члановима Oдбора за пољопривреду предложио заказивање нове седнице на коjоj ће се расправљати само о овоj теми, а од Mинистарства пољопривреде jе затражено да до тада достави извештаj о разлозима привременог ограничења извоза меса и месних прерађевина у Русиjу.

Oд Mинистарства пољопривреде jе такође затражено да достави анализу поступака Управе за ветерину и других надлежних, као и имена евентуалних одговорних лица коjа су довела до привремене обуставе извоза меса у Русиjу.

Oдбор jе у форми закључака затражио од директора Управе за ветерину Деjана Бугарског да достави податке о активностима коjе jе евентуално предузео да се новонастала ситуациjа превазиђе.

Oд Бугарског jе затражено и да достави податке о увозним пошиљкама меса и jестивим деловима закланих животиња са тачним броjем, количином, врстом, називом земље извознице, називом увозника и наменом, и то за целу 2013. и 2014. годину до 1. jуна.

Ристичевић jе предложио да се ступи у контакт са надлежним ветеринарским инспекциjама Русиjе и економским аташеом руске амбасаде у Београду, како би се новонастали проблем што пре решио, што су чланови Oдбора за пољопривреду jедногласно прихватили.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Предходни чланак
«