14.06.2014., Дневник

Неколико српских индустрија меса, којима је кроз прсте гледала надлежна ветеринарска инспекција, лако би могло упрскати велики извозни посао с Русима и довести у питање повлашћен статус који Србија има у трговини пољопривредно-прехрамбеним производима с Руском Федерцијом.

meso-izvoz_rusijaБарем се тако наводи у извештају Министарства пољопривреде те земље, то јест Федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор, у који је „Дневник“ имао увид. Помињу се, наме, бројне неправилности и пропусти у раду наше ветеринарске инспекције и месних индустрија, а сумња се да су наши кланичари увозили месо из Европске уније, а Русима га продвали као домаће, али да је било и других неправилности.

Оне су евидентиране у месним индустријама „Неопланта“, „Јухор“ и „Темпорекс“. У неким од тих објектима уочено је, рецимо, месо произведено у Мађарској, с ознаком „Русија“ па је примећено да недостаје систем следљивости готових производа, као и да у објектима за клање свиња и говеда има ћурећег меса из Европске уније, да уопште нема анализа… Наведено је, рецимо, да је „Јухор“ из Јагодине извезао око 100 тона јунеће паштете, а није имао толико клања у току године. Да апсурд буде већи, та индустрија меса је, како се наводи, прошле године заклала 277 говеда, тежина у месу и костима је износила 79.222 килограма, а за извоз је имала чак 216.222 килограма стерилисаних конзерви!

Руси, који су нам већ ограничили извоз свињског меса, прецизно су снимали токове производње и трговине том робом у Србији у протеклом периоду и упозорили нас на могуће штетне последице малверзација неких наших компанија и пропуста надлежних инспекција. Подсетимо, у Русији је на снази забрана увоза свињског меса из ЕУ због болести „афричке свињске куге“ те је то била наша шанса да на руско тржиште пласирамо знатно веће количине нашег меса и тако дамо ветар у леђа сточарству и целој привреди. Али, то смо упрскали.

„У хладњачи је констатовано присуство сировине меса увезеног из земаља Европске уније, из објеката који нису укључени у Регистар објеката трећих земаља, што не искључује могућност извоза готових производа у Царински савез, произведеног од сировина добијених из објекта који нису укључени у Регистар објеката трећих земаља. При томе, следљивост готових производа од меса на разним етапама њихове производње није у свим случајевима транспарентна. У објекту за клање свиња, говеда и производњу производа од меса су значајно повећани обими куповине увезеног свињског меса после заустављања увоза поменуте робе из земаља ЕУ у Русију.

За три месеца 2014. године обим набављеног увезеног свињског меса износио је 649,23 тоне, то јест око 50 одсто обима увезеног свињског меса, купљеног 2013. (1346 тона)“, наводи се у руском извештају. „Осим тога, у складишту за чување сировине примећено је присуство меса свиња произведеног у објекту из Мађарске, с палетним листом и ознаком „Русиа”. Недостаци уведеног система следљивости у објекту могу довести до извоза у Русију производа од сировина из трећих земаља из којих није дозвољен увоз. Констатовано је да, без обзира на угроженост територије ЕУ ’афричком кугом свиња’, ветеринарска служба не спроводи никакаве мере за спречавање уношења болести у Србију“.

С. Глушчевић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *