17.06.2014., Танјуг

БEOГРAД – Tрошкови производње свеже малине у Србиjи у овоj сезони износе 79,50 динара или 0,69 евра по килограму, обjавило jе данас Пословно удружење хладњачара, позиваjући се на прорачуне поjединих стручњака из области jагодастог воћа.

malina_troskovi_proizvodnjeOва цена подразумева да произвођач не ангажуjе чланове своjе породице у обради и берби малине, односно да за комплетну производњу малине изнаjмљуjе раднике и машине и плаћа их по тржишним ценама, наведено jе у саопштењу тог удружења.

На седници Скупштине Пословног удружења хладњача чланови Удружења упознати су са обрачуном цене коштања производње килограма малине “виламет”, коjи jе урадио редовни професор Пољопривредног факултета у Земуну Mихаило Николић.

Разлика у цени између цене коштања и откупне цене коjа се остваруjе у последњих неколико година, велики jе мотив да они коjи имаjу засаде малина исте прошире, а они коjи се двоуме, определе се за узгоj овог воћа, тврде у „Хладњачама Србиjе“.

Приложена спецификациjа трошкова производње малине, као и званични статистички подаци коjима они располажу показуjу следеће – у сезони откупа 2013. извезено jе замрзнуте малине у количини од 61.200 тона и у укупноj вредности од 146.500.000 евра.

У том периоду остварена jе просечна продаjна – извозна цена малине у висини од 2,39 евра за jедан килограм замрзнуте малине са укљученим трошковима превоза до дестинациjа у EУ где се испоручуjе замрзнута малина.
У наведеноj сезони произвођачима jе исплаћена свежа малина у просеку од 200 динара (1,75 евра) са укљученим порезом на додату вредност (ПДВ).

Удружење jе такође на своjоj седници Скупштине дискутовало са присутним представницима Mинистарства финансиjа и Mинистарства пољопривреде, о спровођењу законских прописа коjи се примењуjу од 1. jануара 2014. године, а односе се на обрачун ПДВ надокнаде коjу преко хладњача држава даjе произвођачима и порезу на доходак грађана, као и о Закону о безбедности хране.

Закључак jе да се прописи мораjу поштовати, али се тражи од свих министарстава да, у складу са ставом владе о сузбиjању сиве економиjе, ангажуjу инспекциjске органе коjи ће на терену вршити контролу, како поштовања закона из области пореза, тако и Закона о безбедности хране, правилника о откупу воћа и откупним местима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *