17. јун 2014., Танјуг, РТВ

МОСКВА – Представници српске и руске владе договорили су данас у Москви конкретне мере за превазилажење проблема у извозу свињског меса из Србије на то тржиште, изјавио је потпредседник владе Расим Љајић истакавши да очекује скоро решење тог проблема.

meso_rusija_resenjeМинистар пољопривреде Русије Николај Фјодоров изјавио је данас у Москви, на почетку разговора са српским министром трговине Расимом Љајићем, да је Москва спремна да изађе у сусрет у решавању проблема око извоза меса из Србије у Русију.

Фјодоров је навео да је према подацима тог министарства „у последње време (у Русију) стизало месо из трећих земаља, Хрватске, Шпаније, Мађарске, са ознакама Србије“, додајући да се то коси с међународним правилима. Навео је и да је било случајева да је уместо декларисане димљене сланине пронађено „нешто сасвим друго“.

Руски министар је додао да је трговинска сарадња Русије и Србије у области пољопривреде у претходној години била „позитивна“, и да је износила 270 милиона долара. Русија је у Србију извезла робу у вредности 57 милиона долара, углавном цигарете и дуван и нешто јестивог уља, а Србија је у Русију извозила месо, воће и поврће.

„Србија је наш близак пријатељ и партнер“, рекао је Фјодоров.

Он је навео да је Министарство пољопривреде, заједно са ветеринарско-санитарном инспекцијом Русије, предлагало да у Србији одржи семинар о санитарним прописима у Русији и Царинској унији Русије, Белорусије и Казахстана, али да Београд до сада није званично одговорио.

Љајић: Не можемо на основу једног инцидента угрозити репутацију наших извозника

„На путу смо да овај проблем решимо и да се овакве ситуације више не понављају“, рекао је Љајић истакавши да је руска страна била потпуно задовољна објашњењима српске делегације.

Србија је једина европска земља која у овом тренутку има могућност и дозволу за извоз свињског меса у Русију и то је огромна шанса која не сме бити доведена у питање због појединачног извозника који можда жели да на различите начине оствари профит већи од регуларног, рекао је Љајић у телефонској изјави Танјугу.

Он је након састанка са министром пољопривреде Руске Федерације Николајем Фјодоровим и челницима ветеринарских инспекција две државе истакао:

„Не можемо на основу једног инцидента угрозити репутацију наших извозника – осам произвођача свињског меса који имају дозволу за извоз на руско тржиште и никада није било проблема“.

Српски министар трговине пренео је да је са руском страном договорено да њихови експерти из Управе за ветерину посете Србију и одрже семинаре за наше произвођаче и инспекторе како би усагласили све стандарде везано за извоз меса из Србије на руско тржиште.

„Такође, два наша експерта ће боравити у Русији где ће радити на стандардизацији такозваних електронских сертификата да би спречили овакве ситуације у будућности и превентивно деловали“, казао је Љајић. Договорено је и да на оперативном нивоу успоставимо контакте између две управе за ветерину и на тај начин на дневном нивоу решимо евентуалне проблеме ако до њих дође, навео је министар.

Српска делегација, додао је, информисала је руске колеге о свим детаљима везаним за овај случај.

Представници Србије су предочили и мере које су предузете, односно да је инспектор, који је радио на том случају, суспендован, а несавесном произвођачу је забрањен извоз док се цела ситуација не разреши.

Такође, и други надлежни државни органи су укључени у испитивање целог случаја и уколико се утврди да је било злоупотреба, биће поднета кривична пријава против произвођача, казао је Љајић.

Алексејенко: Да се кршења правила извоза меса не понове

Србија мора учинити све да се кршења правила извоза свињског меса у Русију више не понављају, јер у супротном, Русија може увести озбиљнија ограничења, изјавио је данас помоћник начелника руске Ветеринарско-санитарне инспекције Алексеј Алексејенко.

Алексејенко је агенцији Бета казао да у Србији постоји проблем са ветеринарском контролом меса.
„Данас смо добили писмо од ветеринарске службе Србије у којем обећавају да ће предузети веома озбиљне мере како би пооштрили своју контролу“, рекао је он.

Алексејенко је објаснио да је Русија увела забрану за произвођача који је месо из других земаља декларисао као месо из Србије.

„Србија мора да спроведе своју службену истрагу и да учини све да се таква кршења више не појављују. Ми разумемо да економски услови у Србији нису лаки, због чега нека предузећа покушавају да изврдају.

То је апсолутно недопустиво, не само из разлога безбедности, већ и што прете да нанесу штету целој пољопривредној грани“, рекао је он.

„Јер, ако таква кршења буду систематична, као што се дешава са неким другим земљама, можемо увести озбиљнија ограничења, глобалнија. Мада, ми то не желимо“, додао је Алексејенко.

Он је нагласио и да је са колегама из Србије договорено да Русија увози само целе свиње, или половине, јер се на таквој продукцији јако добро види ветеринарски печат, који сведочи о томе да је свињетина произведена управо у Србији.

„Ми се надамо да ће то што се сада догодило, ићи у корист нашим односима, јер ће у Србији ветеринарска служба као гарант безбедности увести ред и да ће српске компаније моћи да нам извозе своју продукцију“, навео је Алексејенко.

Челебићанин: Русима достављени докази, месо без црва

Српска ветеринарска инспекција данас је доставила доказе руској страни који практично демантују тврдње да су у једној кланици која извози свињско месо на то тржиште пронађени црви, изјавила је данас Танјугу начелница ветеринарске инспекције Сања Челебићанин.

Челебићанин, која је члан српске делегације коју у Москви предводи потпредседник Владе Србије Расим Љајић, објашњава да је у разговору с руском страном разјашњен проблем наводно црвљивог меса намењеног руском тржишту, о чему су ових дана писали поједини београдски медији.

Она је објаснила да „црви нису пронађени у месу, већ у отпаду од изнутрица који се налазио у контејнеру спремном за транспорт ка кафилерији“.

Челебићанин је напоменула да је на састанку с руском страном било речи и о неадекватно упакованој пошиљци индустрије меса „Ђурђевић“ и сертификату који га је пратио. „Ђурђевићу је забрањен извоз на тржиште царинског савеза Русије, Белорусије и Казахстана, и на остала тржишта, догод траје истрага“, навела је Челебићанин у телефонској изјави Танјугу.

Истакла је да истрагу треба завршити до краја јер се ради о сумњи да се месо из ЕУ у Србији препакује, а потом извози у Русију.

Ту сумњу је, како је навела, изазвао повећан извоз свињског меса из Србије, као и то што је картонска кутија са ознакама ЕУ у пошиљци произвођача „Ђурђевић“ била на палети испод замрзнутих блокова робе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *