22.06.2014., Танјуг

БEOГРAД – Стање у декларисању прехрамбених производа на тржишту Србиjе jе хаотично, а тренутна законска регулатива отвара могућности за броjне манипулациjе, изjавили су Танјугу представници потрошачких удружења, од коjих се неки залажу и за доношење посебног закона о декларисању.

proizvodi_deklarisanjeПодвала, кажу, има код воћних сокова, чаjева, производа од меса где су састоjци животињског порекла замењени оним биљног порекла, о чему потрошачи, наравно нису обавештени.Oни истичу и да непотпуне информациjе о производима не наносе штету само купцима, већ и представљаjу нефер конкуренциjу и угрожаваjу „добре“ произвођаче.

Председник Националне организациjе потрошача Србиjе (НOПС) Горан Паповић истакао jе да у декларациjи мораjу бити наведена битна своjства и карактеристике самог производа, и не смеjу се сакривати. Oн jе напоменуо да битна своjства не мораjу да буду наброjана таксативно, али да jе за сваког потрошача веома битно да зна опште порекло прехрамбених производа коjе купуjе.

Према оцени Паповића, стање на домаћем тржишту када jе у питању декларисање робе, jе хаотично, а злоупотребе броjне годинама уназад. Kако jе напоменуо, истраживање jедне невладине организациjе jе показало да jе готово трећина од 2.000 испитаних производа била погрешно декларисано.

Паповић jе као пример навео сокове и чаj од бруснице, коjи jе у jедном случаjу, садржао свега три одсто ароме бруснице. Oн jе истакао да треба поjачати надзор над тржиштем и формирати Национални комитет за безбедност хране, jер су у супротном, упозрио jе, отворена врата домаћим и страним шпекулантима.

Паповић jе рекао да jе доста тога у тоj области уређено законима, али постоjе проблеми у њиховоj имплементациjи и празан простор коjи отвара могућности за манипулациjе.

Председник Покрета за заштиту потрошачца Београд Петар Богосављевић рекао jе да jе да jе „много хваљен“ правилник о декларисању упакованих производа усвоjен краjем прошле године.

„Kритике коjе смо имали на рачун тог правилника су игнорисане, а припрема се доношење новог правилника, али сада под притиском ових из EУ, jер актуелни ниjе у потпуности усаглашен са обавезуjућом регулативом EУ“, казао jе Богосављевић.

Oн jе прецизирао да се то односи на списак састоjака и адитива, као и изглед саме декларациjе коjом треба да се омогући потрошачу да брзо дође до оних информациjа коjе су за њега врло битне.

Неке одредбе Закона о трговини, сада, тврди Богосављевић, иду на штету потрошача.Oн jе додао да се то односи на то да на декларациjи не мора да се наведе произвођач, већ само трговац коjи преузима робу произвођачу.

С друге стране, имате обавезуjућу регулативу из EУ да потрошач мора да има информациjу о произвођачу и учесницима у тоj производњи, односно пут кључних компоненти, истакао jе Богосављевић. Oн jе такође указао на довођење у заблуду потрошача када су у питању воћни сокови и нектари, односно освежаваjућа безалкохолна пића.

Богосављевић jе обjаснио да jе у неким случаjевима воћни случаj врло мали, испод 10 одсто, али jе на производу истакнута слика воћа, што не би смело да се дешава.

Богосављевић сматра да треба донети посебан закон о декларисању и тако ићи и испред обавезуjућег минимума коjи тражи EУ, пре свега у интересу домаћих потрошача.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *