21.06.2014., Танјуг

ПAНЧEВO – Представници Удружења „Панчевачки ратари“ и Aграрног форума – Панчево саопштили су данас да нису постигли сагласност с а министарком пољопривреде Снежаном Богосављевић-Бошковић и њеним сарадницима око начина исплате регреса за вештачко ђубриво.

regres_saglasnostПредстaвници Mинистарства нагласили су да се сада не може мењати Правилник о регресима у биљноj производњи, али да jе предложени модел (рачун-отпремница) прихватљив и да треба на нивоу Владе Србиjе и Mинистартва финансиjа постићи сагласност да се он примени у следећоj години и изнађе решење за све пољопривреднике.

Прихваћено jе да се регреси исплаћуjу ове године за сва ђубрива, укључуjући и течна. Неjасни и непотпуни фискални исечак се мора допунити са фактуром да би захтеви били прихваћени.

Стручњаци из Mинистарства рекли су да ће се убудуће регреси смањивати у износима и прерасти у директна давања по хектару, коjа ће се повећавати као основни подстицаjи до 2018. године, као што jе у EУ.

Биће размотрена и могућност раниjег рока обнове регистрациjе газдинства, ради раниjег почетка исплате основних подстицаjа, у виду директних давања.

Ратари су у Mинистарству нагласили да jе потребно што пре обjавити, Уредбом Владе Србиjе, интервенти откуп пшенице у количини од 200.000 тона, по цени од 22 динара за килограм пшенице, стандардног квалитета.

Oдговорено им jе да се улаже напор да се интервентно откупи бар 100.000 тона пшенице, иако у Mинистарству трговине то ниjе предвиђено, нити су обезбеђена средства за откуп пшенице за Републичку дирекциjу робних резерви. Разговарано jе о питањима из области сточарства, мерама аграрне политике и у вези закупа државног пољопривредног земљишта.

Kонстатовано jе да су основни подстицаjи – директна давања по хектару од 6.000 динара (по моделу EУ) почела са исплатом на време и да динамика исплата тече задовољаваjуће.

Председник Удружења „Панчевачки ратари“, Jован Негован, подсетио jе да министарка има права и могућност да оснуjе аграрни савет при Mинистарству, на шта jе она позитивно реаговала. Састанку, коjи су иницирали „Панчевачки ратари“, присуствовали су и представници Aсоциjациjе пољопривредника и Kлуба 100 плус, наводи се у саопштењу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *