27. јун 2014., Бета , РТВ

БЕОГРАД – Министарство пољопривреде Србије потписало је данас, са 40 представника локалних самоуправа, уговоре о уређењу више од 515 километара пољских путева, што би требало да буде завршено у наредних 120 дана.

seoski_puteviМинистарка пољопривреде Снежана Богосављевић-Бошковић казала је да је укупна вредност те инвестиције 645 милиона динара, од чега је учешће министарства 425 милиона динара, наводи се у саопштењу.

„На ревитализацији путева биће ангажована домаћа предузећа, која ће извршити равнање терена, насипање шљунчаном или каменом подлогом путеве и изградњу пропуста, где је то неопходно“, рекла је Богосављевић Бошковић.

Она је додала да је због великих последица које су недавне поплаве оставиле на сеоску инфраструктуру, Министарство у оквиру мера ревитализација пољских путева потписало и уговоре са 17 општина у којима је била проглашена ванредна ситуација.

Директор Управе за пољопривредно земљиште Зоран Кнежевић истакао је да су данас први пут потписана четири уговора о комасацији пољопривредног земљишта на територији централне Србије, и то са општинама Неготин, Смедеревска Паланка, Параћин и Лесковац. Он је подсетио да је комасација најкомплекснији вид не само агротехничких мера већ и правна, социјална, економска и техничка мера.

„Завршетком тих радова на комасацији на 12.300 хектара побољшаћемо пољопривредну структуру произвођача који живе на том подручју и омогућити лакши живот и рад комплексним уређењем пољопривредног земљишта“, рекао је Кнежевић.

Оцењено је и да уређење пољопривредног земљишта изградњом или ревитализацијом пољских путева, представља једну од најзначајних мера којом ће се омогућити бољи услови живота и рада пољопривредника, али и свих других људи који живе у руралном подручју.

Уређењем пољских путева биће омогућен лакши, безбеднији и ефикаснији транспорт пољопривредника, али и пољопривредних производа, што има посебан значај за транспорт воћа и поврћа.

Из Министарства пољопривреде истакли су да ће од реализације тих уговора директну корист имати више хиљада пољопривредника, јер ће те путеве користити за одлазак и долазак до свог поседа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *