28. јун 2014., Новости

Цене земљишта у сеоским подручјима достигле историјски минимум. Најповољнији хектари у пиротском округу, али купаца нема ни на видику

zemljiste_ceneЦЕНЕ сеоских домаћинстава достигле су историјски минимум, а шансу да пронађу купца имају још само војвођанске оранице и земљиште уз важне саобраћајнице, које може да се претвори у грађевинско. Потомци оних који су у селима провели цео животни век, данас продају куће, окућнице, ливаде и шуме у бесцење. У пиротском крају се читаво сеоско домаћинство може узети за 2.000 до 5.000 евра, али купаца нема ни по тој цени.

Ар земље у чачанском и горњомилановачком крају нуди се по седам евра, а цело домаћинство са кућом, помоћним објектима и хектар земље може се купити за свега 10.000 евра. За исту суму може се пазарити и домаћинство са старијом кућом и пет хектара плаца на Ставама, подно планине Медведник у ваљевском крају.

Одавно је прошло време када су људи куповали плацеве да би ту саградили викендице. Сада поједини домаћини дају њиве људима и на поклон.
Миладин Мирковић више од пола године нуди 15 хектара земље испод Равне горе за седам евра по ару. У чачанском селу Рајац, ар земљишта кошта 13 евра, у Вранићима око 80 евра, али има места, као рецимо, у Љубићу, где се ар продаје и за 300 евра и више.

– Интересовање за куповину земљишта и сеоских домаћинстава знатно је мање него прошле године – кажу у ваљевској агенцији за промет некретнина „Бона фидес“.

– Готово да нема тражње за парцелама у планинским пределима, јер им је теже прићи, углавном нема изграђене инфраструктуре, путева, а и земљиште је углавном обрасло шумом, коју је потребно искрчити да би се на плацу организовала било каква пољопривредна производња.

У зависности од локације, близине пута, насељеног места, изворишта, класе и намене, хектар пољопривредног земљишта у општинама Неготин и Кладово може се купити за 500 до 6.000 евра. Најјефтиније су оранице у брдско-планинском делу, које се могу пазарити и за мање од 500 евра. Ратари кажу да има парцела које не би узели ни да су џабе, али има и оних прецењених, за које, опет, нема купаца.

Изузетак су парцеле близу града које се воде као пољопривредне, али су у близини грађевинског рејона. На таквим подручјима се одмах граде куће, па после траже дозволе, а ту се трећина хектара продаје и за 15.000 евра.

– Не памтим да је неко у последње време купио њиву, шљивик или башту – каже Драган Игић из пиротског насеља Нова Мала. – Ако се купује, онда је то по правилу са целим домаћинством преминулих власника, које се у околним селима може пазарити за 2.000 до 5.000 евра и где се по правилу прода кућа, ливада, окућница, нешто шуме и понека њива површине једног до два хектара. Ако се ни по тим багателним ценама не нађе купац, онда комплетно имање за неколико година зарасте у коров.

ВОЈВОЂАНСКЕ ОРАНИЦЕ НАЈСКУПЉЕ

ЗА хектар солидног пољопривредног земљишта у Војводини треба издвојити око 5.000 евра, а та цифра, ако је земљиште доброг квалитета и близу саобраћајнице може да достигне и дупло већи износ. За тај новац, па и за мање, може да се купи кућа са окућницом, у неком од забаченијих села по Војводини. Цена обрадиве земље зависи највише од класе, њене удаљености од насеља, квалитета пута до њиве, а изузетно је важна и сама величина парцеле.

У Футогу, предграђу Новог Сада, по речима Горана Пуаче, пољопривредника из овог места, њиве уз главни пут готово да и немају цену. Оне одмах постају грађевинско земљиште.

Пољопривредно земљиште у Ченеју, недалеко од Новог Сада, како објашњава Стеван Летић, земљорадник из овог места, готово је дупло скупље од оног у Футогу. Јутро, односно, 0,57 хектара, продаје се по цени од шест до седам хиљада евра, наравно, ако је у близини села и ако је парцела солидне величине.

У Срему, на обронцима Фрушке горе, окренутима Дунаву, хектар пољопривредног земљишта, погодног за подизање винограда или воћњака купује се за око 3.500 евра по јутру.

– У зависности од класе земљишта, креће се и његова цена – објашњава Милан Шијачки, виноградар и винар из Баноштора, недалеко од Новог Сада. – Земљиште погодно за ратарство, нешто је скупље од оног за винограде. (Н. С.)

Коментари нису дозвољени.