26. јун 2014.,Танјуг, РТВ

БЕОГРАД – Асоцијација лизинг компанија Србије иницирала је пред Министарством пољопривреде допуну Закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју, како би се пољопривредним произвођачима, осим субвенционисаног кредитирања, омогућило и субвенционисано финансирање набавке пољопривредне механизације на лизинг.

lizing_agroТаквим потезом би се подстакла конкуренција на финансијском тржишту и створили повољнији услови финансирања за пољопривреднике, што је и суштина подстицаја у пољопривреди, наводи се у саопштењу те асоцијације.

„Лизинг представља још један вид финансирања, поред банкарских кредита, па би укључивање лизинга у програм подстицаја за набавку пољопривредне механизације било у интересу пољопривредника који би добили могућност избора на који начин желе да финансирају своје пословање,“ објаснила је генерални секретар Асоцијације лизинг компанија Србије Теодора Миленковић и додала да би конкурентност утицала на формирање све повољнијих услова финансирања за пољопривредна газдинства.

Предложена измена Закона, била би у интересу пољопривредника, те верујемо да ће Министарство пољопривреде препознати овај потенцијал,”додала је Миленковић.

Према њеним речима, основне предности лизинга у односу на остале видове финансирања леже у цени и чињеници да лизинг не захтева додатна средства обезбеђења у виду хипотеке, већ залог представља набављени предмет лизинга.

Додатне погодности су брзина обраде захтева, једноставне процедуре, могућност финансирања чак и половне механизације, али и прилагођавање лизинг рате потребама произвођача и карактеру производње.
Асоцијација лизинг компанија Србије доставила је надлежном Министарству предлог допуне и измене Закона којим би се у субвенционисани програм укључио и лизинг, што би, имајући у виду погодности лизинга, подстакло раст инвестиција у пољопривреди.

У саопштењу се подсећа да је доношењем Закона о финансијском лизингу 2003. године, уведен нов начин финансирања који постаје квалитетна алтернатива банкарским кредитима, усмерен превасходно на финансирање набавке основних средстава привредних друштава, највише малих и средњих предузећа у које спадају и пољопривредна газдинства.

У последњих десет година, путем финансијског лизинга је финансирано преко четири милијарде евра, а према последњим подацима, око четвртине пољопривредних возила, машина и опреме се годишње набави путем лизинга.
Најчешће финансирани предмети на лизинг су трактори, комбајни, прикључна механизација, силоси, сушаре, системи за наводњавање, расхладне коморе, пластеници, мешаоне хране и системи за пријем и испоруку млека.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *