02.07.2014., Дневник

Водећа житомлинска компанија у Србији АД „Житопромет–Млин” из Сенте још није утврдила откупну цену пшенице овогодишњег рода, него произвођачима који испоручују хлебно зрно исплаћује аконтативну од 16 до 16,20 динара килограм, па с ПДВ-ом произвођачи добијају до 17,50 динара.

psenica_solidno_rodilaЧлан Упрваног одбора „Житопромет–Млина” Предраг Ђуровић изјавио је за наш лист да ће коначну откупну цену утврдити најкасније за два-три дана, чим се ослушне какве су реакције на тржишту.

Како сазнајемо, на тржишту на северу Бачке има и нешто другачијих аконтативних, па и коначних откупних цена. „Јулија млин” из Фекетића, која је у Горњем Брегу код Сенте отворила своју фирму, преузима пшеницу на лагер или одмах плаћа коначну цену 17,50 динара, с ПДВ-ом.

Паори су заинтересовани и предају пшеницу по тој цени јер је исплата сутрадан по испоруци. Фирма „Геби” из Чантавира пшеницу преузима по аконтативној цени 17,28 динара, с ПДВ-ом, а како сазнајемо, аконтативну цену од 17,36 динара, с ПДВ-ом, даје и новосадска компанија „МК комерц”, а крајња откупна цена се тек очекује.

Произвођачима који се одлучују да пшеницу продају по аконтативној цени наредних дана почеће исплата, по речима Предрага Ђуровића, неће бити оштећени него ће добити разлику до пуне цене, уколико се утврди виша откупна цена. Он напомиње да коначна откупна цена сигурно неће бити мања од аконтативне.

– Произвођачи имају могућност да по обављеној жетви пшеницу држе на лагеру у нашим силосима и да је продају када им то буде одговарало, пошто ћемо, као и до сада, откупну цену формирати на основу берзанских кретања на тржишту – изјавио је Ђуровић.

У силосима и складиштима „Житопромет–Млина” у Сенти, Новом Кнежевцу и Ђали већ се налази око 25.000 тона хлебног зрна, а пожњевено је још око 10.000 тона рода који се налази у ширем ргеиону у складиштима земљорадничких задруга и партнера од Кикинде, Новог Бечеја, Бачког Петровог Села, до Врбаса.

У АД „Житопромет–Млину” кажу да су у преузимању пшенице из ове жетве до сада обавили готово 40 одсто посла јер је планирано да преузму 70.000 тона хлебног зрна. Ђуровић напомиње да је то нешто више него што је неопходно за рад млинова, фабрике тестенина и пекаре пуним капацитетом те да ће, уколико се укаже потреба, имати потребне сировине и за рад повећаним капацитетом, или ће се расположиви вишак пшенице продати на тржишту.

Паор Шандор Ленђел из Падеја под пшеницом има 75 јутара, уз принос бољи од лањског због примењене заштите и пуних агротехничких мера, и очекује бољу цену – 18 до 20 динара за килограм, која би оправдала улагања.

– Олдучио сам да, ако цена буде испод 18 динара, пшеницу оставим на лагер и чекам боље прилике на тржишту. Комбајнирање пшенице је око 50 евра по јутру, парцеле су устињене, ради се са старијим комбајнима, а на већим парцелама цена би могла бити и повољнија – каже Ленђел.
У атарима Банатског Аранђелова и околних села убирање летине је у замаху, а пшеница се преузима у силосима сенћанског „Житпоромет–Млина” у Новом Кнежевцу, ДТД „Рибарства” у Банатском Аранђелову и складиштима „БИС–Агро” из Новог Кнежевца.

– Тренутно се за килограм пшенице може добити 17,20 или 17,50 динара, колико се плаћа и јечам. Цена пшенице још није утврђена, а колика ће бити, не знамо. Не верујем да ће прећи 18 динара – вели Миливој Радованов из Сигета крај Банатског Аранђелова. – Верујте да још не знам шта ћу с пшеницом док се вршидба не заврши. Уколико будем имао много пшенице, нешто ћу оставити на лагер. Почели смо вршидбу, како смо се надали, још је добро родило. Принос је пет до пет и по тона по хектару, што је нешто мање него лане, али очекивали смо драстично мањи род.

М. Митровић

Пиварац добро родио

У атару Горњег Брега обављена је жетва пиварског јечма, уз најбољи род у последње две деценије – по јутру око четири тоне. Килограм пиварског јечма паорима је обрачунат по 18,36 динара, с ПДВ-ом, што је нешто ниже од утврђене цене бачкопаланачке фабрике „Малтинекс” од 18,50 динара, али коначна цена зависи од квалитета, а исплата ће почети наредних дана, 4. или 6. јула. Откупљиван је и сточни јечам по 17,60 пара килограм, а исплаћивало се у року од два или три дана.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *