02.07.2014., Политика

БЕОГРАД – Пољопривредници из Куле поново су данас затражили да се око 2.000 хектара државног земљишта у тој општини врати у програм за јавно надметање и да се не даје у закуп странцима без јавне лицитације.

ratari_zemlja_strancimaОни су најавили и да ће Влади Србије упутити петицију тим поводом, а према њиховим речима, тај документ ће потписати између 10.000 и 15.000 грађана са територије општине Кула.

Кулски земљорадници су и на конференцији за новинаре у Београду поручили да не планирају никакве блокаде или сличне видове протеста, али да ће свим правним средствима покушати да спрече поступак који би их, тврде, довео до пропасти, јер готово неће имати шта да обрађују.

Радомир Божовић је рекао да су пољопривредници на том подручју још пре два месеца виђали непознате људе који испитују квалитет земљишта у државном поседу, а које су они претходно излицитирали на јавном надметању.

Он је казао да се ради о земљишту које је узорковано, најквалитетније и најближе каналима који су прочишћени прошле године, у њима има воде и идеални су за постављање система за наводњавање.

Божовић тврди да су им на састанку са директором Управе за пољопривредно земљиште Зораном Кнежевићем потврђене сумње да ће 3.334 хектара државног земљишта бити изузето из јавног надметања јер се планира дати у закуп инвеститорима из Уједињених Арапских Емирата.

Он је додао и да се земљиште намерава дати странцима у закуп на 20 година, по цени од 100 до 200 евра по хектару, а да су домаћи ратари плаћали од 300 до 400 евра по хектару унапред за сваку годину.

Према речима Божовића, након протеста пољопривредника из Куле одлучено је да се из јавног надметања изузме 2.282 хектара државног земљишта.

Он је напоменуо да бар 400 људи живи од те земље,односно 200 газдинстава.

Такође, тврди, планира се и продаја 2.000 хектара друштвеног земљишта АД Бачке испод тржишне цене.

Верољуб Вишковић је рекао да на тој територији има 9.300 хектара земљишта, и да на крају остаје мање од 1.000 хектара које расположиво остаје ратарима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *