03.07.2014., Танјуг

БEOГРAД – Централна асоциjациjа произвођача млека Воjводине затражила jе од државе одлагање примене Правилника о дозвољеном нивоу афлатоксина у млеку, коjи ступањем на снагу Уредбе Владе Србиjе износи наjвише 0,05 микрограма по килограму, jер, како кажу, четвртина млека коjе улази у призводњу не испуњава таj стандард.

mleko_aflatoksin-14Произвођачи, наиме, упозораваjу да постоjи могућност да се ове године због поплава и елементарних ногода коjе су захватиле Србиjу понови проблем са житарицама. Oни сматраjу да би претходно требало спровести адекватну контролу.

Председница Управног одбора Централне асоциjациjа произвођача млека Воjводине Сања Бугарски рекла jе Танјугу да мали произвођачи нису спремни за примену новог правилника и да, према информациjама коjима располаже, четвртина млека коjа улази у млекаре не испуњава стандард 0,05 микрограма афлатоксина по килограму.

„Чини се да jедна четвртина ниjе пуно, али то су хиљаде газдинстава и милион литара млека“, навела jе она.

Бугарски jе напоменула да су млекаре након ступања на снагу владине уредбе 1. jула почеле са ригоризниjом конторолом малих произвођача, док су, како каже, средња породична газдинства и велике фарме све време биле под контролом. Oна каже да стога не види разлог за журбу за примену новог правилника.

Mогућност да ове године буде повећан ниво афлатоксина у кукурузу jе велика, али за то, како каже, не би требало одговорност да сносе произвођачи млека.

„Eвропска униjа jе искористила седам година адаптациjе да би се са 0,5 прешло на 0,05 микрограма по килограму афлатоксина у млеку и не видим где срљамо, журимо и трчимо, поготово у овоj години“, истакла jе Бугарски.

Подсетила jе да три четвртине планете пиjе млеко са 0,5 микрограма по килограму афлатоксина без последица, као и да су Mађарска, Италиjа и Хрватска имале у исто време као Србиjа проблем са афлатоксином, али „нико ниjе од тога направио медиjски циркус као што су успели наши политичари“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *