04. јул 2014., Бета, РТВ

БЕОГРАД – Удружења произвођача млека у Србији затражила су данас да се хитно укине правилник којим је од 1. јула дозвољени ниво афлатоксина у млеку враћен на стандард ЕУ од 0,05 микрограма по килограму. Влада Србије је на данашњој седници усвојила предлог и донела одлуку о образовању Радне групе за праћење стања и предлагање мера за унапређења квалитета сировог млека.

mleko_afla_toksin_mЗахтев су Министарству пољопривреде упутили Удружење произвођача млека Србије, Централна асоцијација произвођача млека Војводине и Централно удружења одгајивача говеда сименталске расе.

Председник Управног одбора Удружења произвођача млека Србије Љубиша Јовановић рекао је на конференцији за новинаре да ће последице по стање говедарства у Србији бити несагледиве ако правилник остане на снази.

Он је истакао да је према светским стандардима количина од 0,5 микрограма афлатоксина по килограму млека апсолутно безбедна за здравље људи и да се тај ниво примењује свуда осим у ЕУ.

Јовановић је рекао да је у прва два дана примене пооштреног правилника бачено 100.000 литара, односно 100 тона млека.

Председница Управног одбора Централне асоцијација произвођача млека Војводине Сања Бугарски рекла је да према незваничним подацима Управе за ветерину три четвртине млека произведеног у Србији испуњава стандард од 0,05 микрограма афлатоксина по килограму.

Бугарски је рекла и да не прете несташице млека пошто је пала потрошња у Србији због ниског стандарда становништва. Она је рекла и да удружења захтевају од Министарства пољопривреде да одмах почне са контролом овогодишњег рода кукуруза 2014. и контролом складишта у којима се чувају житарице, јер је проблем са афлатоскином у млеку настао због лоше сточне хране.

„Нису проблем краве, већ храна којом се хране“, истакла је Бугарски.

Основана радна група за квалитет млека

Министарство пољопривреде упутило је Влади Србије предлог да се образује Радна групе за праћење стања и предлагање мера за унапређења квалитета сировог млека.

На основу предлога Министарства пољопривреде, Влада Србије је на данашњој седници усвојила предлог и донела одлуку о образовању Радне групе. Ова одлука ступа на снагу првог дана од дана објављивања у Службеном гласнику.

Влада Србије је крајем фебруара 2013. повећала дозвољену количину афлатоксина у млеку за десет пута – са 0,05 на 0,5 микрограма по килограму, пошто је у јесен 2012. утврђено да је због суше ниво тог отрова, који потиче од плесни, порастао у кукурузу којим се хране и краве.

Повећан ниво афлатоксина је касније утврђен и у млеку због масовне исхране крава неисправним кукурузом. Стручњаци наводе да афлатоксини оштећују јетру и друге органе и изазивају рак јетре.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *