07.07.2014., Танјуг

НOВИ СAД – Србиjа би требало да има довољно нове пшенице за подмиривање сопствених потреба, а очекуjе се и да ће знатне количине хлебног жита остати за извоз, изjавио jе данас Танјугу директор Продуктне берзе у Новом Саду Жарко Галетин.

psenica_2014Oцењуjући да последице недавних катастрофалних поплава у нашоj земљи неће значаjниjе пореметити домаће тржишне билансе те житарице, он jе истакао да би, према досадашњим резултатима жетве и прогнозама стручњака, укупан род могао да премаши два милиона тона, што jе за око 700. 000 тона мање него лане, али ипак довољно.

Mоже тако да се рачуна и на „релативно велики извозни потенциjал“, коjи се с прелазним залихама процењуjе на 700.000 до 800.000 тона, рекао jе Галетин напомињући да jе jош неизвесно колика ће бити укупна количина пшенице овогодишњег рода као и какав ће jоj бити квалитет.
На смањење количине, а посебно квалитета зрна свакако ће утицати падавине, коjе су неколико пута прекидале жетву на њеном почетку, када jе наговештаван релативно добар просечни принос на укупно посеjаних око 550.000 хектара у Србиjи.

Kључни параметри наводе на закључак да наша земља ниће имати проблема када jе реч о домаћим билансима хлебног жита, али нажалост „нећемо имати ни принос ни квалитет као лане“, казао jе Галетин и додао да се овог лета у свету очекуjе jедан од бољих приноса пшенице последњих година.

Према проценама светских аналитичара, укупан род ће ипак бити мањи за око 12 милиона тона, али „у сваком случаjу нешто већи од предвиђене тражње те робе на светским тржиштима”, навео jе Галетин.

Напомињући да jе овогодишња жетва у Србиjи почела с ценом пшенице на берзи од 17 динара за килограма без пореза на додатну вредност, односно 18,7 динара с пдв-ом, Галетин jе истакао да се већ у тоj првоj недељи трговања осетило да та цена не задовољава пољопривредне произвођаче.

У другоj недељи жетве било jе извесних „сигнала“ да су представници тражње спремни да за пшеницу плате нешто више, тако да су „регистроване“ и цене од 17,2 и 17,5 динара без пдв-а.

Kада jе реч о цени хлебног жита прогнозе су незахвалне, сматра Галетин и напомиње да jе цена хлебног жита на домаћем тржишту врло слична са онима у окружењу па и на водећим светским берзама.

Kао и протеклих година, цена хлебног жита jе обично наjнижа у жетви а раст се очекуjе постепено касниjе, тако да таj „ценовни пик“ пшеница достигне краjем ове или у првом кварталу следеће године.

На пољопривредном произвођачу остаjе да одлучи, односно да ли ће своjу робу да прода одмах или ће моћи да пшеницу ускладишти и сачека бољу цену, рекао jе Галетин.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *