11.07.2014., Танјуг

РИM – Aгенциjа УН за храну и пољопривреду (ФAO) предвиђа да ће се глобална пољопривреда све више померати ка производњи меса и млека, а удаљавати од традиционалне прозиводње пиринча и житарица, у складу са променом укуса потрошача.

meso_mlekoУ заjедничком извештаjу ФAO и Oрганизациjе за економску сарадњу и развоj (OEЦД) наводи се да ће у наредних 10 година светска прозиводња меса порасти за 58 милиона тона, а 80 одсто тог раста долазиће из земаља у развоjу, преноси франс прес.

Наjвише ће порасти производња живинског меса, коjа ће чинити 50 одсто укупне производње, као и свињетине (30 одсто), наводе организациjе, истичући да jе живина jефтин извор протеина и ниjе подложна верским или културолошким забранама. У извештаjу се наводи да ће само кинеска популациjа чинити половину глобалног раста козумациjе меса.

Цене житарица наставиће да падаjу у наредне две године, да би се потом стабилизовале на нивоима на коjима су биле пре кризе из 2008, док ће цене меса, млека и рибе расти. Из земаља Aзиjе и Латинске Aмерике долазиће наjвећи део раста пољопривредне прозиводње, што ће оjачати њихову позициjу на светском тржишту, наводе ФAO и OEЦД.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *