15.07.2014., Танјуг, РТВ

НОВИ САД – У воћарству Србије очекује се родна година, односно укупна производња од 1,35 до 1,4 милиона тона воћа, изјавио је данас професор пољопривредног факултета у Новом Саду Зоран Кесеровић, на манифестацији Дан кајсије на Римским шанчевима.

voce_rod_2014Подсетивши да је прошла година била једна од најроднијих у последњих деценију-две, када је произведено више од 1,5 милиона тона воћа, он је истакао да су воћке добро припремљене за овогодишњи род, упркос проблемима које смо имали са обилним падавинама и поплавама.

У српском воћарству је нагло повећан обим производње, што потврђују подаци да је на почетку овог века произвођено 700.000 тона воћа а у наредних пет година могли бисмо да достигнемо и два милиона тона, рекао је Кесеровић новинарима.

Када је реч о квалитету плодова, он је упозорио да би у кишним годинама, каква је ова, требало посебно водити рачуна приликом заштите биљака, односно да се дозе заштитних средстава одређују по запремини круне дрвета а не по хектару, што је правило у савременом воћарству.
Поводом незадовољства произвођача ниским откупним ценама брескве, вишње и малине, Кесеровић је рекао да је кључни проблем у томе што произвођачи углавном нису власници хладњача и прерађивачких капацитета, него су то откупљивачи воћа, па они могу да диктирају цене.

Произвођачи воћа се зато у наредном периоду морају удруживати а уз то је потребно и да воде рачуна о избору сортимента, казао је он, и напоменуо да је Министарству пољопривреде предложено формирање посебне радне групе која ће испитивати које сорте воћа највише одговарају одређеном региону у Србији, јер су у том погледу прављене велике грешке.

„Имали смо до сада велико шаренило сорти воћа“, напоменуо је Кесеровић, нагласивши да је боље гајити оне сорте брескве, попут „глорије“, које могу боље да се чувају.

На воћарској манифестацији Дан кајсије, којој су на огледним пољима новосадског Пољопривредног факултета на Римским шанчевима присуствовали многи произвођачи и стручњаци, представљене су најсавременије сорте и селекције трешње, шљиве, јабуке и кајсије, као и водеће подлоге за те воћне врсте.

То је била прилика за промоцију пројекта „Подизање огледа интензивног гајења пољопривредних култура“, који Департман за воћарство при Пољопривредном факултету ради од пре четири године уз подршку Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство и Министарства пољопривреде.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *