17.07. 2014. , Срна , Капитал

БАЊАЛУКА, Берба и откуп малине у Републици Српској су у пуном јеку, а у Братунцу, Милићима и Сребреници, као водећим малинарским општинама гдје је засађено око 300 хектара малине, до сада је откупљено око 1.000 тона овог воћа.

maline_RSНа подручју Рудог, Чајнича и Новог Горажда процјена је да је малином засађено око 40 хектара и до сада је откупљено око 200 тона, саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

У Подрињској регији у просјеку годишње буде откупљено око 1.300 тона малине или око 30 одсто укупне производње у Српској.

Берба малине трајаће још 20-так дана, а откупна цијена још није коначно утврђена. Произвођачима се авансно плаћа од двије до 2,50 КМ, а након завршетка откупа, откупљивачи ће изаћи са коначном цијеном, која ће вјероватно бити на прошлогодишњем нивоу.

Површине под малином у Републици Српској износе око 750 хектара, а према процјенама стручних служби Министарства, очекивана производња у овој години је око 4.663 тоне.

Послије мајских поплава, процјењује се да је тотално уништено око 20 одсто засада малине. Такође, киша која је падала, негативно је утицала на принос и квалитет плода.

Стабилизацијом временских прилика, квалитет малине се враћа на задовољавајући ниво, а према стању на терену, принос на засадима који нису били поплављени биће већи и до 30 одсто него прошле године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *