07.04.2011., AVM P

У оквиру својих активности на подршци реализацији националних стратегија републике Србије, HELP, немачка невладина хуманитарна организација, је у сарадњи са Фондом за развој пољопривреде Алексинца донирала средства за набавку производне опреме за три кооперативе (удружења/задруге) са територије општине.

На основу конкурса, расписаног 2010. године одлучено је да се подрже Земљорадничка задруга „Горњи Љубеш“, специјализована за производњу и прераду лековитог, зачинског и ароматичног биља, Удружење повртара „Златна долина“ и Удружење произвођача „Гредетин“. Вредност ове донације, је 4.500.000,00 динара. Овај износ обезбеђују организација HELP и Фонд за развој пољопривреде општине Алексинац у односу 50% : 50%.
Свака кооператива добија по 15.000 ЕУ за набавку неопходне опреме за унапређење своје производње.

Треба нагласити да је Фонд за развој пољопривреде предходних година највећу пажњу био сконцентрисао на помоћ сточарској производњи, као примарној у брдском делу Алексинца, који је демографски и привредно најугроженији. Са постизањем успешне стабилизације ове производње отворене су могућности да се значајније помогну и разни облици биљне производње.

При томе, повртарска производња је облик пољопривредне производње који има највеће развојне могућности у равничарском делу алексиначког поморавља, али захтева значајно унапређење организованости и опремљености ради повећања квалитета и обима производње. Удружење повртара,,Златна долина „је затражило пластенике и жели да се чланови удружења организовано баве пластеничком производњом поврћа. Од средстава донације биће набављено седам-осам професионалних пластеника величине до 5 ара.

Производња јагода је достигла веома висок ниво у Алекисиначким селима на обронцима Малог Јастребца, тако да су предходних година забележени и први републички рекорди. Њихова производња захтева, такође, подизање нивоа организованости и опремљености, да би могла да се формира значајна понуда која ће обезбедити дугорочну перспективу и сигурност прихода члановима ове кооперативе. Удружење произвођача јагода „Гредетин“ је аплицирало за плусну расхладну комору (+4oЦ) помоћу које би могло да значајно продужи период продаје и пласмана јагода после бербе (за 15-20 дана) чиме се избегава обарање цена јагода због хитности продаје. Ова расхладна комора ће омогућити удружење да почне и са евентуалним припремама за извоз јагода.

Производња лековитог биља је најмлађи облик пољопривредне производње у Алексинцу, који има велике шансе за значајно унапређење и повећање производње. Јужна Србија је традиционално позната и ван граница земље по пласману значајних количина лековитог биља. Овај пласман се, међутим, до сада заснивао на брању лековитог биља, а нису биле искоришћене велике могућности у производњи. Велики број бивших произвођача дувана имају значајне капацитете у сушарама и са смањењем производње дувана отварају се могућности да се капацитети ових сушара искористе и у производњи лековитог биља. Висок квалитет земљишта у равничарском подручју и изузетне могућности наводњавања дају најшире могућности и за ову врсту производње. Да би ова производња дала пуни ефекат неопходно је усвајање виших облика прераде и паковања чему ће значајно допринети и управо додељена донација. Задруга „Горњи Љубеш“ је аплицирала за пакерице које су им неопходне за највиши облик прераде и пласман финалних производа у облику чајева запакованих у филтер врећице, чиме ће бити сачуван значајан део прихода који је до сада одлазио накупцима и прерађивачима ван алексиначке општине.

Немачка невладина организација HELP подржава спровођење и реализацију неколико националних стратегија у Србији: Стратегију смањења сиромаштва, Националну стратегију за решавање проблема избеглих и интерно расељених лица, Стратегију за развој малих и средњих предузећа и предузетништва у Републици Србији од 2003. до 2010. Нa овај начин, активности HELP-a у Србији доприносе остварењима миленијумских развојних циљева републике. Последњих година је остварена веома успешна сарадња ове организације и локалних комуналних заједница и стручних служби.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *