23.07.2014., Танјуг

БEOГРAД – Површине под органском пољопривредном производњом у Србиjи су у току 2013. повећане за 32 одсто у односу на претходну годину и износиле су 8.228 хектара, показали су подаци Привредне коморе Србиjе.

organska_proizv_povecanjeРади се о производима коjи су већ сертификовани или онима коjи су у процесу добиjања сертификата за органски производ, а наведеним броjем хектара нису обухваћене површине коришћене за сакупљање дивљег jагодичастог воћа, печурака и лековитог биља.

Tо jе, додаjу у ПKС, из разлога што у Србиjи не постоjи званична методологиjа на основу коjе се може добити податак о укупноj површини на коjоj се одвиjа сакупљање дивљих биљних врста из природних станишта.

Површине органске биљне производње у периоду конверзиjе су износиле око 5.041 хектар, док су површине у органском статусу износиле око 3.187 хектара.

Прелиминарни подаци Mинистарства пољопривреде и заштите животне средине показуjу да jе броj органских произвођача 218 (без урачунатог броjа коопераната за коjе ће се тачни подаци знати када буду обjављени званични резултати), док jе оних коjи сакупљаjу органске производе из природе 19.

Семенском производњом бави се пет произвођача, прерадом 55, извозом 51, а увозом 27.

Ратарска производња jе процентуално наjзаступљениjа са 80 одсто, укључуjући ливаде и пашњаке, следи воћарска производња коjа заузима 28 одсто површина, а поврће се производи свега на два одсто површина од укупне површине под органском производњом.

Oрганска ратарска производња расте, док се пољопривредни произвођачи мање одлучуjу на улазак у конверзиjу када jе у питању органска производња воћа.

Oрганска производња поврћа углавном jе намењена домаћем тржишту, тако да површине под органским статусом прати готово иста површина у периоду конверзиjе.

У органскоj сточарскоj производњи ситна и крупна стока jе наjзаступљениjа са укупно 65 одсто учешћа, кошнице су заступљене 17 одсто, jединке живине са 12 одсто , а шаран са шест одсто у укупноj сточарскоj органскоj производњи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *