23. јул 2014.,Бета, РТВ

БЕОГРАД – Министарство пољопривреде Србије саопштило је данас да Управа за ветерину контролише увоз хране на присуство бактерије листерије, која може представљати ризик по здравље људи, истичући да за сада не постоји опасност од увоза контаминиране хране.

mak-srb„Под строгом контролом је увоз хране из Македоније (риба, сиреви, производи од меса) и за сада не постоји опасност од уноса контаминиране хране не само из Македоније, него из било које друге земље извознице“, наведено је у саопштењу.

Из Министарства пољопривреде апелују да потрошачи, а нарочито осетљиве категорије, избегавају производе од сировог млека и меса, да примене све хигијенске мере, које укључују прање руку, прање хране биљног порекла и посуда, као и да воде рачуна о преносној контаминацији у току руковања и припреме хране.

Прецизирано је да се присуство листерије испитује у складу са Правилником о општим и посебним условима хигијене хране у било којој фази производње, прераде и промета, у коме су утврђени микробиошки критеријуми за храну како у току процеса производње, тако и у промету.
У Македонији је данас преминула и четврта жртва која је заражена листеријом у последњих мјесец дана.

Бактерија листерија, која захвата централни нервни систем са могућом крајњом компликацијом запаљења мозга, преноси се загађеном храном, термички необрађеним месом, лоше опраним воћем и поврћем.

У Србији до данас није регистрован ниједан случај оболевања од листерије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *