27.07.2014., Танјуг

БEOГРAД – Прогнозе су да ће извоз меда из Србиjе ове године пасти за наjмање 85 одсто, а због изостанка багремове паше очекуjе нас несташица меда на нашем тржишту, изjавио jе Танјугу председник Савеза пчеларских организациjа Србиjе (СПOС) Родољуб Живадиновић.
Прошле године, на багремовоj паши, чланови СПOС-а прикупили су 3.044 тоне меда, а ове године ни 300 тона, истакао jе Живадиновић.

med_izvoz_padУ маjским поплавама настрадале су 1.683 кошнице, а укупна штета због уништења пчелињих друштава и губитка приноса багремовог меда износи више од 20 милиона евра, рекао jе Живадиновић.

„Директна штета због уништења пчелињих друштава износи око 300.000 евра, а штету на поплављеноj опреми и репроматериjалу буквално jе немогуће обрачунати, jер jе огромна“, навео jе Живадиновић.

Oн jе указао да jе ово мало багремовог меда кога има на тржишту углавном залиха од прошле године, а да ће ове године за извоз бити само нешто сунцокретовог меда, и евентуално неких мањих залиха од прошле године.

Живадиновић jе упозорио и да ће пчелари бити принуђени да сав сунцокретов мед даjу на откуп, како би дошли до новца да покриjу огромне трошкове ове године, због изостанка главне багремове паше.

Oн jе казао да jе већ дошло до померања цена меда на горе, jер се тренутно стање више ни не може назвати несташицом, већ у поjединим краjевима и код поjединих пчелара, и потпуним недостатком меда са залиха, коjих више нема, а нови мед пчеле због климатских неприлика „нису могле да сакупе ни за себе, а камоли за пчелара“.

Цена меда jе у просеку од 600 до 800 динара за килограм, а креће се и до 1.500 динара, зависно од врсте меда и региона Србиjе, напоменуо jе Живадиновић.

Прошле године су чланови СПOС-а произвели 6.983 тона меда. Oд тога, 3.044 тоне багремовог, 2.088 тона сунцокретовог, 774 тоне ливадског, 569 тона цветног (мешаног), 340 тона липовог, 65 тона шумског, 48 тона од уљане репице, 39 тона меда од багремца, и 11 тона осталих ређих врста меда.

Прошле године постигнут jе историjски рекорд извоза меда у висини од 3.371 тоне меда. Наjвише се извози у Немачку, Италиjу, Норвешку, француску, Aустриjу, Белгиjу…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *