26.07.2014., Танјуг

НOВИ СAД – Сунцокрет на пољима широм Србиjе у доста добром стању и уколико до жетве временске прилике буду повољне може се очекивати просечан принос већи од 2,5 тона по хектару, па би произведеног уља могло да остане и за извоз, рекао jе руководилац Oдељења за уљане културе при новосадским Институту за ратарство и повртарство др Владимир Mиклич.

suncokret_dobar_rodTа уљарица jе у Србиjи посеjана на око 170.000 хектара, што су нешто мање површине него лане, али ако се има у виду развоj и тренутна “кондициjа биљака“ и уколико би до краjа вегетациjе остале околности ратарима иишле на руку, можемо се надати веома добром роду, мада не рекордном какав jе био прошлогодишњи, оценио jе Mиклич за Танјуг.

На већини њива под сунцокретом хербициди су добро деловали тако да нема корова али опасност биљкама, коjе су углавном у фазама завршетка цветања или почетка наливања зрна, могла би да уследи од евентуалног напада болести, попут беле трулежи и других, коjима одговараjу честе падавине у ово доба године.

Mиклич упозорава да би опасност могла да дође и од наjезде мишева и других глодара, коjи су протеклих месеци већ нанели знатне штете стрним житима, па би ратари требало да буду опрезни и предузму одговараjуће мере.

„Сунцокрет jе сад наjважниjе да има десетак дана сунчаног времена, без кише, шсто би те неке евентуалне инфекциjе биљака зауставило“, наглашава он и истиче да би такви услови обезбедили добру овогодишњу производњу те индустриjске културе и довољно сировине фабрикама уља.

Подсетивши да jе прошле године у Србиjи под сунцокретом било око 190.000 хектара, са коjих смо добили укупан род већи од 600.000 тона, Mиклич jе напоменуо да овог лета ипак не можемо очекивати такав рекордни принос, од 3,15 тона, али можемо се надати опет врло добром просеку од 2,5 тона по хектару, ако не буде дужих и обилних киша.

Oцењуjући семенску производњу у Институту за ратарство и повртарство, коjа jе на Римским шанчевима краj Новог Сада заснована на вероватно наjвећоj и по изгледу наjимпозантниjоj површини, на jедноj локациjи, Mиклич jе истакао да ти усеви одлично изгледаjу и обећаваjу добар род и квалитет.

„Oчекуjемо довољне количине квалитетног семена, како наjпопуларниjих тако и неких нових хибрида“, нагласио jе Mиклич и подсетио на Институтове хибриде нове генерациjе попут „оскара“, „фантазиjе“, „орфеjа“ док се за идућу годину увелико припрема хибрид „константин“.

И у семенскоj производњи може бити проблема, пре свега због неповољних временских прилика, али Институт производи семенски сунцокрет не само у Воjводини него и у многим другим климатским регионима не само у нашоj земљи него у Eвропи и свету.

Tом „дисперзиjом производње смањуjемо ризик на минимум“, што jе битно не само за нашу семенску кућу него за пољопривреду Србиjе уопште, закључио jе Mиклич.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *