05. август 2014., Новости

Временске неприлике и незапамћене падавине последњих месеци одложиле и успориле косидбу широм земље. Ако не угреје сунце, отлоси ће иструлити, а стоку ћемо морати да распродамо кажу српски сточари.

seno_kiseНАОБЛАЧИЛА се ова година и за сточну храну. Обилне кише и временске непогоде само су додатно одмогле откосу траве и сакупљању сена. Ништа боље није ни са сламом. Сточари у Србији јадају се да и то што покупе – није неког квалитета.

Због временских неприлика увелико је закаснила косидба на Златару, Јадовнику, Јавору и другим планинама Старог Влаха и Полимља. Сличне невоље муче и сточаре на Голији, Рогозни, Копаонику и у долинама Рашке и Ибра.

– Шта вреди што је ливада добро родила, кад кише не дају да се покупи сено – жали се Неђо Грујичић из Драглице, на Муртеници, који је успео да укоси тек тридесетак товара сена. – У ливади стара трава полегла, а кроз њу избија нова. Тешко да ће косачица моћи нешто да уради. Зими то стока неће хтети да једе.

Мало сунчаних дана омело је и сточаре на Пештеру да заврше косидбу и спреме залихе сена за зиму. Како истиче Васо Ракочевић, домаћин из Буђева у општини Сјеница, који гаји 70 расних крава, сено труне на ливадама.

– Сточари већ брину како ће њихова стада презимити зиму – прича Ракочевић. – Током целог лета успео сам да покосим и осушим само два хектара травњака, што мом стаду није довољно ни за пола месеца. Таман почнемо да косимо пљускови нас отерају. Тако већ месецима. Пре неколико дана покосио сам, али је одмах кренула олуја. Покошено сено је остало на ливади и пола је већ иструлило.

Да су сунчани дани једини спас, мисли и Фехим Куртовић из Удружења фармера „Пештерска висораван“ у Карајукића Бунарима. Како каже, ако не угреје сунце, упркос добром роду ове године, сточари ће морати да купују сено или да распродају стоку.

Поједина домаћинства која траву спремају у силажу или су имали механизацију успели су да током јуна и јула покосе ливаде. Они ће на парцелама имати и други откос или већ напасају говеда.

– Слама не може тако брзо да иструли, људи су је склањали и пресовали одмах после косидбе пшенице – објашњава Мирослав Ивковић, председник Националног савеза пољопривредника Србије. – Има је и више него што је потребно. Сено ће бити мало проблематично, због честих киша. Тешко га је спремити да буде прва класа. А силажа ће ове године бити изузетног квалитета. Кукуруз је јако добар, није изгорео као претходних година. Стабљика је виша него икад. Ако се на време спреми и квалитетно уради биће довољно сточне хране.

БАЛИРАНО – 11 ДИНАРА КИЛОГРАМ

БАЛИРАНИМ сеном увелико је почело да се тргује. У нововарошком селу Горња Бистрица мештани нуде сено за 11 динара по килограму и кажу да је цена као и прошле године, кад је била велика суша и несташица сточне хране.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *