04. август 2014., Новости, М. Иветић

Недалеко од Кикинде, у Сајану, приводи се крају изградња соларне електране, четврте по реду коју Ће имати Србија. У постројење, које из обновљивих извора обезбеђује киловате уложено око милион евра. Углавном домаћи делови

struja_zelenaУ Сајану, недалеко од Кикинде, завршава се нова фотонапонска, односно соларна, електрана, четврта иначе у Србији, а друга у Војводини. Прва фаза изградње, која подразумева коришћење око 50 одсто инсталисаног капацитета, при само је крају, а пробни рад, по добијању употребне дозволе, предвиђен је за половину овог месеца.

Ову инвестицију, вредну око милион евра, са статусом привременог повлашћеног произвођача електричне енергије, реализује београдска компанија „НицКо“. Од замисли до завршне реализације амбициозног подухвата прошле су две године.

– Производићемо такозвану зелену струју, на којој инсистира ЕУ, па тако Србија, у оквиру европских стандарда, треба да има 28 одсто струје из области обновљивих извора енергије напомиње Босиљка Зубић Илић, један од директора компаније „НицКо“. – У Сајану смо купили приватно земљиште, будући соларни парк, који ће се простирати на пет хектара, а затим прионули на посао. Претходно је урађена сва неопходна документација, прикупљене дозволе и мишљења. Идејни и главни пројекат израдио је, иначе, тим експерата Факултета техничких наука у Новом Саду, предвођен врсним стручњацима проф. др Владимиром Катићем и др Борисом Думничићем. За главног извођача радова, након тендера, изабрана је фирма Електротехника – Јужна Бачка из Новог Сада.

Соларна електрана у Сајану пројектована је, иначе, на 986 киловата, односно један непун мегават. Преузета Сунчева енергеска благодет, када се соларна електрана прикључи дистрибутивном систему Електровојводине, поређења ради, намириваће струјом у континуитету око 1.000 кућних с бројила.

Овога лета, након прве фазе изградње, призводиће се 536 киловата, а коришћење пуног капацитета електране уследиће након окончања друге фазе.

Инвеститор се, напомиње Босиљка Зубић Илић, у оквиру подизања електране у Сајану, у потпуности ослонио на домаћу памет и, колико је било могуће, нашу индустрију. Од свега неоходног једино су, јер се код нас не праве, увезени панели (из Кине), инвертори (из Немачке) из енергетика (из Италије).

СИМБОЛИЧНО

У Србији соларне електране постоје код Мердара, у Кладову и Беочину. Укупан капацитет им је, укључујући и кикиндску електрану, симболичних шест мегавата. А могућности су, како вели један од руководилаца у „НецКу“ Мирко Мајсторовић – несагледиве. Поготово у Војводини, са довољним бројем сунчаних дана и непрегледним, неискоришћеним, слатинастим пустарама.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *