11.08.2014., Танјуг , РТВ

БЕОГРАД – Хране ће у земљи бити довољно, без обзира на штетне последице поплава и велике количине падавина, изјавио је данас председник Друштва аграрних економиста Србије професор Миладин Шеварлић.

izvoz_Rusija„Србија, према тренутним ресурсима, не треба да страхује за прехрамбени биланс“, рекао је он за РТС, истичући да се очекује добар род, нарочито кукуруза.

Говорећи о недавно усвојеној Стратегији пољопривреде и руралног развоја за период до 2024. године, Шеварлић је истакао да треба што пре направити национални програм развоја пољопривреде и национални програм руралног развоја и обезбедити додатне изворе кредита.
„Ако Србија не буде реализовала ову стратегију у претприступном периоду, онда постоји врло велика бојазан да ћемо постати трајни увозници пољопривредно-прехрамбених производа, пре свега сточарских“, изјавио је Шеварлиц.

„Ратари процењују да ће род кукуруза бити натпросечан, међутим цене меса неће бити ниже (због тога) јер ми немамо капацитете у сточарству“, оценио је Шеварлић.

Упозоравајући да „имамо врло мали број грла стоке свих врста“, он је објаснио да је потребно време да се њихов број занови – од две-три године у живинарству до седам година у говедарству и да зато нису могући брзи помаци.

На питање да ли постоји могућност да повећамо извоз у Русију, која је забранила или ограничила увоз пољопривредних и прехрамбених производа из земаља Европске уније, САД, Канаде, Аустралије и Норвешке, Шеварлиц је рекао да наши капацитети не могу да одговоре потребама руског тржишта, али да би требало извозити што више прерађевина, а не сировина.
„Немамо довољно капацитета да бисмо искористили ту шансу. Мој предлог је да се што већи део примарних пољопривредних производа преради и да по том основу извеземо производе веће вредности, уместо да извозимо сировине као што је уобичајена пракса код нас“, изјавио је Шеварлић.
Подсећајући да има изјава да се поједине земље ЕУ спремају да искористе балканске државе као тајне канале за извоз пољопривредних и прехрамбених производа у Русију, он је додао да ће надлежни у Србији предузети све мере да то спрече.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *