16. август 2014., Бета , РТВ

БЕОГРАД – Провера присуства афлатоксина у овогодишњем кукурузу почеће у септембру, најавило је данас Министарство пољопривреде и заштите животне средине Србије.

kukuruz_proveraКако је агенцији Бета речено у Министарству, иако летос није било велике врућине и суше, још није могуће утврдити да ли ће у кукурузу бити афлатоксина – отрова који потиче од плесни.

Том провером требало би да се искључи могућност да кукуруз заражен афлатоксином доспе у сточну храну, а затим и у млеко.

Ако се у лабораторијским анализама покаже да је у кукурузу повећан садржај афлатоксина, инспекција ће забранити промет и коришћење кукуруза и предузети друге мере.

Фитосанитарна инспекција је ове године проверавала присуство афлатоксина у кукурузу из 2013. у складиштима где такође може доћи до загађења афлатоксином.

Влада Србије је крајем фебруара 2013. повећала дозвољену количину афлатоксина у млеку за десет пута – са 0,05 на 0,5 микрограма по килограму, пошто је у јесен 2012. утврђено да га је због суше било више у кукурузу којим се хране и краве.

Повећан ниво афлатоксина је касније нађен и у млеку због масовне исхране крава неисправним кукурузом.

Пошто се стање поправило, држава је ове године изменила правилнике о афлатоксину у сточној храни, и у млеку, те је допуштени проценат афлатоксина у млеку враћен на ниво дозвољен у ЕУ од 0,05 микрограма по килограму, што је у Србији важило од 1. јула.

Али, после свега две недеље, 15. јула, Министарсво пољопривреде је поново, али само до 31. децембра, повећало дозвољени ниво афлатоксина у млеку са 0,05 на 0,25 микрограма по килограму, да би се, како је наведено, произвођачи млека прилагодили промени стандарда.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *