16. август 2014. , Новости , М. Ђошовић

Млекара „Куч“ из Крагујевца не може да испуни све захтеве руског тржишта. Рејон Москве тражи сибирски сир „творог“, ситни, мање слани за мешање. За неколико дана из Русије добили 50 захтева за сарадњу.

mleko_izvozМЛЕКАРУ „Куч“, из Крагујевца, муче слатке муке. Тренутно могу да произведу око 110 тона млечних прерађевина месечно, али то није ни приближно довољно да се испуне сви захтеви руског тржишта! Са тог простора се, поред млечних намаза и сира „фета“, тражи и сибирски сир за кување, „творог“.

За само неколико дана, трговински ланци и фабрике за прераду млека из те државе, доставили су овој фирми из Шумадије око 50 захтева за сарадњу. Поред три нова уговора о извозу, потписана у току јуна, ова млекара разматра могућност потписивања само још једног аранжмана са партнером из Москве.

Породица Куч је још 1992. године почела са приватним бизнисом. Тада, као занатска радња, а убрзо и као привредно друштво. На нашем тржишту су се брзо прославили модификованим пироћанским специјалитетом – паприка у павлаци. Са увођењем ХАСАП стандарда 2005. године, отворила су им се и тржишта – Македоније, Црне Горе и БиХ, а 2011. помпезно је најављен и извоз у Русију.

Недавно је ова фирма, са иностраним партнером склопила уговор о куповини нове линије за производњу сира „творог“, познатог сибирског специјалитета – ситног, мање сланог сира за мешање. Комплетна производња ће се извозити, углавном, у рејон Москве.

– Већ уговорени извоз је увећан за око сто одсто, па немамо капацитете да одговоримо на све пристигле захтеве – каже Мирјана Дудић, портпарол компаније. – Тренутно производимо око 60 тона сирних прерађевина, а већ је извесно да ћемо капацитете проширити на 110 тона. Због тог извоза српско тржиште нећемо оставити без наших производа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *