20.август 2014.,Танјуг, Капитал

ЛЕСКОВАЦ, Власници хладњача на југу Србије у посљедњих мјесец дана добијају све виша понуда из Русије за извоз воћа и поврћа.

voce_povrce_LeskovacУ Регионалној привредној комори у Лесковцу, формиран је и Координациони тим који ће помагати домаћим произвођачима да укрупне понуду и лакше дођу до купаца.

Поред већ раније уговорених испорука, склапају се и додатни послови а Руси највише траже, шљиве, крушке, јабуке, парадајз, малину и вишњу.

У хладњачи „Моравац“ у Лесковцу сезонски радници раде у три смјене припремајући шљиву за извоз у Русију. Менаџер хладњаче Жарко Стаменковић каже да скоро сваког дана добијају понуде из Русије за склапање нових послова.

„Ми смо и раније имали уговоре са фирмама руског подручја али посљедњих недјељу дана то је интезивирано и осим наших досадашњих купаца јавиле су се и нове фирме. Тренутно смо у крајњој фази завршетка уговора за нове испоруке робе на тржиште Русије“, објашњава Стаменковић.

За разлику од хладњачара индивидуални пољопривредни произвођачи не очекују да ће ове сезоне моћи да зараде нешто више јер како тврде немају довољне количине воћа и поврћа а нису ни удружени да би јединствено наступили.

„Сезона је због честих киша била лоша, квалитет робе није на најбољем нивоу а немамо ни удружења. Руски купац када пошаље хладњаче неће да иде од куће до куће да товари робу“, коментарише повртар Јовица Стојковић из лесковачког села Навалин, који у савременим палстеницима гаји поврће на пет хектара.

Да би боље организовали пољопривреднике и произвођаче хране са подручја Јабланичког и Пчињског округа у Регионалној привредној комори (РПКЛ) у Лесковцу су формирали Координациони центар. Предсједник коморе Горан Јовић каже да је проблем код произвођача из Србије што немају велике површине и што су неорганизовани.
„Привредна комора Србије је организовала један такав центар и ми смо са њима у сталном контакту.

Неорганизованост постоји и могу рећи да ми неколико година говоримо произвођачима да се боље организују јер су овдје доста уситњена пољопривредна газдинства. На жалост немамо ни задруге и тек сад видимо колико су нам потребне да би могли да имамо квантитет и квалитет извоза у Русију“, оцјењује Јовић.

У 2013. години са подручја Јабланичког и Пчињског округа, руским купцима је продата прехрамбена роба у вриједности од 10 милиона долара.

1 коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *