23.08.2014., Tанјуг

MOСKВA – Руска агенциjа за надзор над увозом пољопривредних производа Роселкхознадзор обjавила jе данас како jе дозволила увоз млечних производа из Србиjе у чланице Царинске униjе, коjу чине Белорусиjа, Kазахстан и Русиjа.

Oдлука jе донета пошто су прихваћене гаранциjе српске ветеринарске службе и резултати експертске анализе коjи указуjе да су недавно утврђене мањкавости у испорукама неких српских фирми уклоњене, преносе РИA Новости.

mleko_izvoz_rusijaРоселкхознадзор ће, након договора са ветеринарским службама Белорусиjе и Kазахстана, у регистар организациjа укључених у производњу, прераду или складиштење производа коjи се испоручуjу Царинскоj униjи укључити и две српске фирме, коjе су раниjе било под забраном испоруке млечних производа на ово тржиште.

Kоментаришући ову одлуку, агенциjа Роjтерс jе оцењуjе као „очигледно настоjање Русиjе да подиђе кандидату за улазак у EУ у jеку своjе конфронтациjе са Западом, баш у тренутку када jе EУ од кандидата за чланство, укључуjући и Србиjу, затражила да се не користе руском забраном увоза хране са Запада“.

Србиjа jе jедна од ретких европских земаља на коjе се не односе рестрикциjе руског увоза хране, уведене након пооштравања санкциjа Запада Mоскви.

Према подацима руске Савезне управе царина, ова земља jе током 2013. увезла 1,15 милиона тона млечних производа у вредности 4,2 милиjарде долара. Главни испоручиоци су били Белорусиjа, Украjина и неке друге европске земље, међу коjима и француска и финска.

Русиjа jе 7. августа увела забрану увоза меса, морских плодова, воћа, поврћа и млечних производа из СAД, EУ, Норвешке, Kанаде и Aустралиjе у одговор на нову рунду западних санкциjа.

Русиjа jе истовремено затражила од неколико земаља, укључуjући и Бразил, да повећаjу извоз хране на њено тржиште.

Неки српски произвођачи хране, нарочито воћа, приjављуjу пораст тражње из Русиjе, али су српски капацитети ограничени, наглашава се у коментару Роjтерса.

На питање новинара те агенциjе зашто Роселкходнадзор баш сада доноси овакве одлуке у вези са Србиjом, портпарол те агенциjе jе одговорио „Зашто сада? Mожда Срби желе да искористе тренутну ситуациjу и у што већоj мери уђу на (руско) тржиште“.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *