среда, 10. сеп 2014, РТС

Честе падавине и лоше време смањило је род већине воћа у лозничком крају. Плодови су ситнији и са више воде и подложни труљењу, због чега је на већини засада берба завршена. Произвођачи малине и купине се жале да су, у односу на уложено, остали без зараде, а жале се и откупљивачи на квалитет.

voce_losa_godinaКупина у лозничком крају није дала квалитетан принос какав се очекивао. Појавила се трулеж, плодови не дозревају равномерно и у већини засада берба је завршена пре времена.

„Код мене је био добар квалитет, међутим сад кад су кише почеле трули“, каже Гордана Ђурић, проиозвођач из Липничког Шора.

„Мада смо уложили у препарате, прскање и заштиту, на све могуће начине се борили да ишчупамо што више, међутим пирода је таква“, каже Љубомир Симеоуновић, проиозвођач из Липничког Шора.

Лоше су прошли и произвођачи осталих врста воћ , од којих је у овом делу Западне Србије најзаступљенија шљива и малина.

„Ми смо завршили бербу пре времена. Штета у овом нашем засаду је негде од 30 до 50 посто. Појавиле се и разне болести. Све то колико ће се одразити за следећу сезону нико не може да зна“, каже Милан Аврамовић, поризвођач малине из Лозничког Поља.

На лош квалитет воћа жале се и откупљивачи, а у лозничкој хладњачи то је условило и додатне послове.

„Морамо избацити петељку и буђаву, остало, црвена, флекава, деформисана може ићи. Сад морамо тражити такве купце односно наш оснивач тражи искључиво такве купце да би прерада брже ишла“, каже директорица Хладњаче „Бери фрост“ Милица Симић Симанић.

У наредном периоду потребно је очистити засада и заштитит воће током јесени, као превентивна мера за наредне године.

„Произвођачи морају предузети све мере да заштите своје засаде од негативних утицаја и климатских и од утицаја болести и штеточина, и да примене све агро и помотехничке мере како би имали пристојан принос у следећим годинама“, каже Златица Крсмановић, инжењер воћарства и виноградарства.

Највећи део рода вишње, малине и купине из лозничког краја наћи ће се на страном тржишту, али ове године ретко као прва класа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *