16.09.2014., Дневник

Индустрија меса “Матијевић” позива пољопривреднике да уђу у кооперативан однос са овом компанијом и да заједничким снагама повећају производњу свиња. Наиме, ова индустрија меса намерава да подигне капацитете производње за најмање 200.000 свиња годишње, а то би да оствари кроз сарадњу са индивидуалним произвођачима. На пољоприврденцима је, веле у компанији, само да обезбеде адекватан објекат за тов најмање 500 до 1.000 свиња, а све остало ће добити од “Матијевића”.

svinjarstvo-kooperacija– Ми бисмо обезбедили прасад, ветеринарске услуге, сточну храну, надзор, и што је веома важно – пласман. Пољопривредници би радили за одређен проценат, у зависности од резултата на њиховим фармама.- каже за “Дневник” директор компаније Зоран Матијевић.

По његовим речима годишње потребе ове индустрије меса су 300.000 свиња, а тренутно производи око 80.000.
– То значи да можемо да дижемо производњу за још 200.000 свиња, за наше потребе. Настојимо да повећамо производне капацитете али немамо довољно објеката, стога смо вољни да на овај начин остваримо сарадњу са пољопривредницима, уз обострану корист. Имамо фабрике сточне хране, ветеринаре, финансије да испратимо кооперанте, само нам требају партнери који имају условне објекте у којима се може организовти тов за најмање 500 па до више од хиљаду свиња. Тако би се могла организовати озбиљна производња, у којој би пољопривредници остварили свој интерес.

Осврћући се на тренутну ситуацију на тржишту свиња и меса и на актуелан извоз у Русију, Матијевић напомиње да могућност за слободну трговину на том тржишту Србија свакако треба максимално да искористи, али с друге стране, постоји оправдана бојазан да ће да се створи мањак тих производа на домаћем тржишту. Држава је, напомиње наш саговорник, сагледала обе стране, и одлучила да скине царине на увоз прасади за тов на пет одсто. Тако стимулише увоз свиња од 20 до 25 килограма, да би се овде могли товити товљеници од 120 килограма, како би се подмириле потребе на домаћем тржишту. Како каже, већ се осећа несташица меса на домаћем тржишту.
Матијевић напомиње да су цене житарица ове године ниске и да имамо вишак кукуруза.

С. Г.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *