12.09.2014., Мarket-network

Цене хране значајно су смањеме у августу и достигле су најнижи ниво у последње четири године, известила је агенција Уједињених народа за храну ФАО. У исто време, ФАО је благо повећео прогнозу овогодишње производње житарица.

hrana_svetske ceneИндекс који мери цене корпе прехрамбених производа смањен је у августу на просечних 196,6 бодова, што значи да су цене хране пале чак 3,6 одсто у односу на претходни месец.

Корпа обухвата житарице, месо, млеко и млечне производе, биљна уља и шећер. Значајан пад цена у августу резултат је значајног појефтињења свих производа, уз изузетак меса.

Највише су снижене цене млека и млечних производа, за чак 11,2 одсто у односу на претходни месец, притиснуте великом понудом за извоз и смањеном увозном потражњом. На годишњем нивоу пале су 18,9 одсто. Одговарајући ФАО-ов подиндекс снижен је на просечних 200,8 бодова.

Цене житарица смањиле су се тек за 1,5 одсто, уз пад одговарајућег подиндекса на просечних 182,5 бодова. На годишњем нивоу смањене су 11,7 одсто.

Значајно су у августу пале и цене биљних уља, за осам одсто у односу на претходни месец.

Подиндекс цена шећера такође показује изразитији пад, за 5,7 одсто у односу на претходни месец, на 244,3 бода. То још увек значи да су један одсто више него у истом месецу прошле године.

Једини су изузетак у односу на тренд биле цене меса, који су у прошлом месецу порасле 1,2 одсто у односу на јул. У односу на прошлогодишњи август више су за 14 одсто.

У одвојеном извештају ФАО је повећао прогнозу овогодишње производње житарица, за 14 милиона тона, за 2,5 милиона тона, захваљујући пре свега побољшаним прогнозама производње пшенице. Нова је прогноза ипак 0,5 одсто нижа у односу на прошлогодишњи рекорд.

Прогноза производње пшенице подигнута је за 9,3 милиона тона у односу на јулску процену, на 716,5 милиона тона, што је такође тек нешто мање у односу на прошлогодишњи рекорд.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *