23.09.2014., Танјуг

БEOГРAД – Tржиште млека у Србиjи jе засићено и ово jе прва година после 2009. да поново имамо вишкове те намирнице, изjавио jе Танјугу генерални директор Имлека Слободан Петровић, истакавши да се не очекуjу проблеми са афлатоксином.

mleko_visakOн jе рекао да су цене млека у овом тренутку приступачне jер постоjи велика конкуренциjа, а произвођачи се труде да разним акциjама привуку купце да се одлуче за њихову робу.

Српска млекарска индустриjа покушава да одређене вишкове извезе и добро jе што се за нас отвара тржиште Русиjе, истакао jе Петровић.
Oно што, међутим, ниjе добро jе што jе вишак млека коjи поседуjемо делимично настао услед пада конзумациjе због даљег смањења куповне моћи, указао jе он.

„Чињеница да jе ми већ пар година имамо пад конзумациjе, прошле године процена jе била да jе то смањење око шест одсто… Немамо статистичке податке за ову годину али видимо да и даље имамо пад потрошње“, рекао jе Петровић.

Kада jе реч о афлатоксину, Петровић jе навео да прошле године ниjе било производње кукуруза коjи jе садржао таj токсин, као ни да се не очекуjе да буде таквих проблема ове производне сезоне.

Kукуруз jе у овим фазама на њивама „чист“, али jе jако важно да ратари и откупљивачи кукуруза воде рачуна о проветравању складишта, како би се предупредила поjава тог токсина, закључио jе Петровић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Следећи чланак
»