29.09.2014. Капитал

БАЊАЛУКА, Неконтролисан увоз меса у БиХ, који је само у првој половини био двоструко већи него у истом периоду 2013. године, уништава домаће произвођаче и прерађиваче меса, потврдио је за пословни портал ЦАПИТАЛ.ба Милан Лазаревић, директор и власник предузећа „Ледер“ Бијељина.

meso_uvozЊегово предузеће од 1990. године бави се производњом и прерадом меса и месних прерађевина, а сада су први пут присиљени смањивати производњу.

Лазаревић каже да је набавио модерну линију за прераду меса и да је запошљавао 65 редника, од чега је чак 40 њих било у директној производњи. Обим производње у овом предузећу данас је готово преполовљен, а томе је уз неконтролисан увоз, каже Лазаревић, допринио и пад куповне моћи становништва.

„Годинама смо суочени са игнорантским односом власти према домаћим произвођачима и прерађивачима меса, али је у овој години све то кулминирало након мајских поплава и лоших временских прилика које ће се одразити и на лошије приносе кукуруза и недостатак сточне хране“, истиче Милан Лазаревић.

Лазаревић каже да су сточари и фармери у овој години обезбиједили минималне количине сточне хране, али ће у наредној години ситуација бити кудикамо тежа, када се током зиме потроше овогодишње залихе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *