30. септембар 2014., Новости

Ова година, са много кишних дана, једна од најлошијих за винову лозу. Грожђе још није сазрело, иако је време за бербу. Плодови труле на чокоту

КАЛЕНДАРСКИ је време за почетак бербе грожђа, али су виноградари широм Србије забринути да ове сезоне неће напунити бурад квалитетним вином. Иако је крај септембра, због обилних падавина и недостатка сунца грожђе још није сазрело, а пољопривредници кажу да трули на чокоту.
Виноградар Јован Манојловић из Баноштора на Фрушкој гори каже да пољопривреднике највише брине временска прогноза, јер због обилних падавина не могу ни да уђу у виноград.

grozdje_kasni– Он није лоше родио и успели смо да заштитимо грожђе од болести, али питање је како ћемо и колико плодова обрати – прича Манојловић. – Имамо дилему да ли да беремо грожђе које још није сазрело или да сачекамо. Ако га оставимо на чокоту, бојимо се да ће иструлити, ако време и даље буде овако кишно.

Професор др Иван Куљанчић, стручњак за виноградарство, са новосадског Пољопривредног факултета, истиче како је ова година једна од најлошијих за винову лозу, односно, за винограде, који у Србији, према проценама, заузимају око 30.000 хектара.

– Врло мало виноградара је у овој кишној години успело да се избори са болестима, тако да у виноградима у Жупи Александровачкој, нема ни грожђа, а ни листова на чокотима – наводи Куљанчић. – На Фрушкој гори, ситуација је нешто боља, али, од очекиваног рода, који се процењивао од осам, па до више од десет тона по хектару, имаћемо само трагове. На неки резултат могу да рачунају само они виноградари који су успели да сачувају младе листове на лози, јер су они сада носиоци фотосинтезе, односно, само они могу да створе шећер у бобицама.

Већина виноградара се, тако, додаје Куљанчић, нашла у незавидној ситуацији, јер треба да одлуче, да ли да беру грожђе које још нема довољно шећера, па се од њега може направити само „алкохолна водица“. Друга могућност је да сачекају да се у бобицама створи довољна количина шећера, али проблем је што је оно већ почело да трули, јер су кише спречиле послове на заштити и смањиле род до минимума.

– Ситуација је изразито тешка – наводи Куљанчић. – Слично је било 2010. године, али размере нису биле тако велике. Сада смо у ситуацији да ће, они који нешто поберу, побрати бобице, без шећера, а самим тим и без арома, без мириса… Практично, обраће нешто што не личи на грожђе.

“ВИНО“ ИЗ КОФЕРА

СВЕ процене говоре како Србија неће ове године имати доброг вина – каже Куљанчић. – Докле год, међутим, има „алхемичара“ из Италије и Француске, са коферима пуним свакаквих састојака, вина у Србији ће бити. Оно ће, вероватно, бити и добро, али, имаће само један недостатак. Неће бити направљено од грожђа!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *