04.10.2014., Политика

За последњих 14 година број пољопривредника који себи уплаћују за пензију смањен је готово четири пута

Нови Закон о пензијском и инвалидском осигурању, који ступа на снагу 1. јануара 2015. године доноси новине и за будуће пољопривредне пензионере и то тако што ће уместо да сви чланови сеоског газдинства буду осигурани, како је то сада, доприносе за пензијско уплаћивати само један члан.

penzioneri_poljoprivredniТо значи, објашњавају у ПИО фонду, да од 1. јануара наредне године постоји могућност иступања из тог осигурања оних који су уплаћивали себи доприносе, а сада то више не желе. Уколико, међутим, остали чланови домаћинства или газдинства то хоће, они се могу осигурати, односно уплаћивати себи доприносе, под условом да за то поднесу посебан захтев.

Овим је, потврђују у ПИО фонду, практично враћена одредба из 2003. године, која је важила до 31. децембра 2010, а према којој је обавезно био осигуран само један члан, а остали ако поднесу захтев.

Према подацима ПИО фонда за јун 2014. године, у Србији је било пријављено 155.720 пољопривредника који себи уплаћују доприносе и то у централној Србији – 114.564, у Војводини – 41.137 и у Косовској Митровици – 19.

Упоређујући податке од 1999. године до данас, види се да се број пољопривредника који уплаћују себи доприносе смањио за чак четири пута. Пре 14 година око пола милиона земљорадника уплаћивало је себи доприносе, а данас свега 160.801.

Пољопривредну пензију 1999. примало је 196.198, а данас 212.597 земљорадника. Однос пензионера и оних који су пре 2000. године уплаћивали доприносе био је један према 2,5, а данас је један према 0,8.

Разлог за тако драстичан пад уплате доприноса за ову категорију осигураника је што већина њих не верује нити им може завршити посао тако мала пензија. Просечна пензија у јулу ове године износила је око 10.600 динара. На списку је и 3.710 ових пензионера који примају по 5.000 динара месечно. Највећи износ пољопривредне пензије 62.380 динара прима тек 68 земљорадника.

Упитани шта ће бити с оним земљорадницима који су до сада уплаћивали доприносе, али сада више то неће, да ли ће они ипак моћи једног дана да остваре право на пензију, у ПИО фонду објашњавају да својство осигураника зависи од услова прописаних законом, а не од тога да ли неко жели или не жели да плаћа осигурање.

Они који испуњавају услове за престанак уплате доприноса и данас могу поднети захтев да више не желе себи да плаћају пензију, након чега ће се решењем утврдити да они више нису на списку осигураника.

Када је почео да ради Централни регистар и формирана јединствена база података, примећено је да због различитих одредаба Закона о ПИО и Закона о здравственом осигурању постоје особе које су обавезно осигуране по једном, али не и по другом закону, међу њима има и земљорадника.
Посебан проблем је са онима који су корисници новчане накнаде по решењу центара за социјални рад, који би доследном применом прописа морали да буду обавезно осигурани као пољопривредници. За ту категорију осигураника су у министарствима здравља и рада решили да они којима је центар за социјални рад утврдио право на новчану социјалну помоћ, због тешког материјалног стања или тешке болести, не могу имати својство осигураника пољопривредника и потребно их је одјавити са осигурања по основу бављења пољопривредном делатношћу, закључују у ПИО фонду.

Ј. Петровић-Стојановић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *