06.10.2014., Танјуг

БEOГРAД – Жетва сунцокрета jе при краjу, род jе одличан, а приноси соjе и шећерне репе су изузетно добри, изjавила jе Танјугу директорка доо „Индустриjско биље“ Oлга Чуровић.

suncokret_soja_rodПриноси сунцокрета крећу се око три тоне по хектару, а због великих киша jе проценат уља нешто нижи него што се очекивало. Укупна овогодишња производња те уљарице прогнозира се на између 550.000 и 600.000 тона, навела jе Чуровић.

„Соjа jе почела да се скида, и њоj jе ово време погодовало. Приноси су фантастични, онако како чуjемо са терена, више од три тоне по хектару, можда ће бити и 3,5 тоне у просеку у целоj земљи“, истакла jе Чуровић.

Oна jе напоменула да jе соjа пожњевена са 50 одсто површина, а очекуjе да ће укупан род бити већи од 500.000 тона, па можда чак и од 600.000 тона.

Чуровић jе додала да jош нема званичних података о квалитету соjе и да треба сачекати краj жетве и анализе о садржаjу протеина у тоj уљарици.
Укупно, уљарица ће у земљи сигурно бити више од милион тона, а проблем jе у томе сто сада креће и берба кукуруза, па ће бити великих проблема са складишним простором и транспортом, упозорила jе Чуровић.

Kада jе реч о шећерноj репи, у току jе њено вађење са укупно засеjаних 70.000 хектара, а приноси су ове године, због великих киша такође фантастични и већи су од 60, односно 70 тона по хектару, истакла jе Чуровић.

Дигестиjа, односно садржаj шећера у кишним условима jе ниска, али исто се очекуjе добар род од око четири милиона тона што ће дати производњу шећера од 600.000 тона, прецизирала jе Чуровић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *