05.10.2014., Танјуг

БEOГРAД – Mинистарка пољоприреде Снежана Богосављевић-Бошковић наjавила jе да ће током предстоjеће посете Mоскви затражити од руских партнера да помогну у убрзању процедура издавања дозвола српским произвођачима меса и млека за извоз у земаље чланице Царинског савеза (Русиjа, Белорусиjа, Kазахстан).

carinska_unija-300„Замолићемо руску страну да након стицања услова за извоз на руско тржиште нашим произвођачима меса и млека помогне да се убрза процедура издавања исте дозволе и од стране њихових партнера земаља чланица Царинског савеза“, рекла jе министарка Танјугу.

Богосављевић-Бошковић ће од сутра до 8. октобра у Mоскви учествовати на заседању Mеђувладиног српско-руског комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу.

„Иако jе договорено убрзање тих процедура, у пракси су се поjавили проблеми, jер поjедине чланице Царинског савеза, пре свега Kазахстан, недовољно брзо одговараjу на српско-руски договор о убрзању тих процедура, што ствара проблеме jер jе потребна сагласност свих земља чланица Униjе“, додала jе министарка.

Oна jе навела да ће српска страна предложити и даљу либерализациjу трговине пољопривредним и прехрамбеним производима, пре свега оним коjи су изузети из режима слободне трговине, као што су бели шећер, неке врсте меса, одређене врсте сирева, неке врсте алкохолних пића, што би било и те како подстицаjно за поjедине видове наше пољопривредне производње и наше прехрамбене индустриjе.

„Разговараћемо и о могућности да руски инвеститори улажу у наш прехрамбени сектор, jер jе велики броj предузећа у овоj области коjа су код нас предмет приватизациjе и веруjем да ће нека бити интересантна и за руске инвеститоре“, казала jе министарка, коjа jе додала да ће на том заседању посебно бити разматрана питања коjа се тичу сарадње у области пољопривреде.

Предложићемо, навела jе, и сарадњу у смислу подршке заинтересовним компаниjама да учествуjу на изложбеним манифестациjама коjе се одржаваjу на териториjи Србиjе и Руске федерациjе.

Mинистарка jе прецизирала да ће позвати руске компаниjе да у што већем броjу учествуjу на нашем новосадском саjму 2015. године, коjи jе иначе упутио позив Рускоj страни да буде земља партнер на овом саjму.

„Наш план jе да рускоj страни захвалимо на разумевању и досадашњоj сарадњи, али и да укажемо на нове могућности, као и извесне процедуралне и техничке проблеме чиjим би се отклањањем ова сарадња учинила jош бољом“, казала jе министарка.

Oна jе указала да се сарадња Србиjе и Русиjе развиjа на свим нивоима и да jе претходни састанак у августу коjи jе иницирао руски министар пољопривреде Николаj фjодоров допринео значаjном унапређењу дотадашње сарадње између две земље у области пољопривреде.
„Надам се да ће тако бити и овог пута“, рекла jе министарка.

Oна jе наjавила да ће у среду, 8. октобра на позив министра пољопривреде Русиjе присуствовати церемониjи свечаног отварања међународне пољопривредне изложбе „Златна jесен – 2014“, а истог дана ће имати и билатерални сусрет са руским колегом.

Биће то, како jе рекла, прилика да jош jедном размотримо и подржимо инициjативе коjе су истакнуте на претходном заседању међувладиног руско-српског комитета.

Богосављевић-Бошковић jе додала да су посете и радни састанци са наjвишим званичницима Русиjе у области пољопривреде само део напора на путу jачања међународних позициjа српске пољопривреде.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *