05.10.2014., Танјуг

НOВИ СAД – У Србиjи се ове године бележи врло добар род наjзначаjниjих ратарских култура, али пољопривредни произвођачи никако не могу да буду задовољни ценама тих своjих производа, изjавио jе данас Танјугу председник Задружног савеза Воjводине (ЗСВ) Радислав Jованов.

ratarske_kultureНапомињући да нам предстоjи сетва пшенице, он jе упозорио да би држава своjим мерама требало да помогне ту важну производњу, истовремено апелуjући на Mинистарство пољопривреде да обезбеди новац за подстицаjе и да та средства, колико год да износе, исплаћуjе благовремено, односно пре почетка производње.

Jованов наводи да су за испоручен сунцокрет ратари добиjали по 30 динара за килограм а можда ће добити jош два до три динара више, док се цена соjе усталила на 33 динара уз очекивања да ће бити повећана за десетак динара.

Наjвећи проблем jе ниска цена кукуруза, коjи ће ове године остварити можда и рекордан род, а тренутно се плаћа по 13 динара са порезом на додатну вредност, док би у jеку бербе могао да буде чак и jефтиниjи за коjи динар, што „никако ниjе добро за произвођаче“, истиче Jованов.
Oн jе упозорио на то да jе слаба заинтересованост произвођача за сетву пшенице, ових дана на почцетку оптималног сетвеног рока, а како jе додао то се може тумачити тиме што су jош велике површине под кукурузом, па ратари чекаjу да после бербе на тим њивама посеjу хлебно жито, као и „хроничним недостатком новца“.

У ЗСВ протеклих година стално упозораваjу на то да пшеница мора да има место у пољопривредноj производњи коjе заслужуjе, што значи да буде „водећа ратарска култура не само у Воjводини и Србиjи него и у региону“ и зато држава у том погледу мора да реагуjе одговараjућим мерама, нагласио jе Jованов.

Oн сматра да подстицаjи, односно државне субвенциjе домаћем аграру, мораjу да буду исплаћиване благовремено, што пре свега значи на почетку сваке производње, онда када jе новац пољопривредницима наjпотребниjи.

Посебно jе за оне произвођаче са мањим поседима важно да добиjу финансиjску подршку уочи сетве да би „избегли натурално задуживање, коjе jе за њих наjнеповољниjа вариjанта, имаjући у виду паритете производа“.

Kад пшеница, соjа или други производ достигне на тржишту добру цену, пољопривредници коjи су се натурално задужили углавном од тога немаjу корист jер како су се задужили да га произведу тако мораjу и да се раздуже.

Због тога у СЗВ апелуjу на Mинистарство пољопривреде да обезбеде новац за подстицаjе, онолико колико jе то могуће и што jе важниjе да га исплате благовремено, истакао jе Jованов и додао да jе за похвалу то да држава пољопривредницима ове године исплаћуjе и да ће исплатити све наjављене подстицаjе.

У ЗСВ сматраjу да би државне подстицаjе требало да добиjу сви они коjи се баве пољопривредном производњом, тако да не треба правити разлику између „великих“ и „малих“, коjих jе у Србиjи много више.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *