петак, 10.10.2014, РТС

У крушевачком крају род кукуруза је у просеку пет до седам тона по хектару. Ратари кажу да ће бити довољно за њихове потребе, али не и за продају.

kukuruz_berba_ras_okrУ крушевачком крају почела је берба кукуруза на око 40.000 хектара, колико је том пољопривредном културом засејано у Расинском округу.

Због обилних падавина у септембру, када је кукуруз био у фази сазревања, берба је почела нешто касније. Ратари који су применили све агротехничке мере, задовољни су приносом.

„У односу на прилике и претходну годину, у неким местима приноси су дупло бољи“, каже Дејан Милојевић из Мачковца. „Нема правила, како је ко радио тако и има – пет до седам тона по хектару.“

И поред потешкоћа које је имао пролетос и летос, задовољан је и Радојко Миленковић:

„Имам 10 хектара под кукурузом. Два хектара сам морао да сејем три пута. Задња сетва била је 8. јула, а почео сам 2. априла. Принос је укупно добар.“

Сав род кукуруза пољопривредници крушевачког краја претвориће у сточну храну, концентрат и силажу, тако да неће имати вишкова за продају.

Радојка Николић, из Пољопривредне станице Крушевац, позива пољопривреднике да провере сваку парцелу и сами утврде време бербе, да касније током чувања, уколико је зрно много влажно, не би дошло до појаве плесни и других гљивичних обољења која би умањила квалитет зрна.

Због падавина, за разлику од претходне две сушне године, ове сезоне каснила је и сетва кукуруза у брдским крајевима Расинског округа, где су приноси умањени на 4 тоне по хектару.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *