12.10. 2014., Танјуг, Капитал

ЛЕСКОВАЦ, Ове јесени виноградари на југу Србије убраће упола мање грожђа у односу на вишегодишњи просјек. Поред преполовљеног рода и квалитет је испод минимума за производњу вина.

grozdje_los_rodКишовито љето и град у августу су потпуно уништили око 25 хектара винограда, недалеко од Лесковца и Врања власника подрума „Стари дани“ Душана Јањића и Љубише Стошића.

Прошле године су убрали укупно око 200.000 килограма грожђа, а ове јесени око 120.000 килограма и то веома лошег квалитета.

„Практично нам је грожђе неупотребљиво за производњу вина. Пробали смо и направили мале количине вина и видјели да није добро. Ми имамо наш подрум за производњу вина, али смо одлучили да грожђе употребимо за неке друге ствари као што је дестилат и да продамо онима који раде вина нижег квалитета. Хвала Богу имамо залихе вина од прошле године, али ове године нећемо имати вино“, објашњава Душан Јањић.

Иако се противградна станица налази само на 300 метара од винограда, Јањић и Стошић знају да годинама недостају противградне ракете и због тога осугуравају засаде. Осигуравајућа компанија „Генерали“ им је веома брзо процијенила штету и исплатила осигурање.

„Велику површину винограда радимо и тако од почетка смо почели да осигуравамо винограде. Ове године су нам надокнадили пуно тога што смо осигуралли и биће то довољно да покријемо трошкове а за обнављање производње мораћемо и ми да мало додамо од овог грожђа које продамо“, коментарише Јањић.

Поред већих плантажа временске непогоде и биљне болести су уништиле и мање винограде на читавом подручју Лесковца, Врања, Бујановца и Прешева. Поједини виноградари чак и не планирају да обаве бербу а они који и беру грожђе углавном планирају да пеку ракију.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *