25. октобар 2014.,Танјуг, РТВ

БЕОГРАД -Класична куга свиња у Србији последњи пут је дијагностикована 2010. године, а годишње се у нашој земљи против те опасне болести вакционише око 3,5 милиона свиња, саопштено је Танјугу у Министарству пољопривреде.

У Србији се примењују веома ефикасне вакцине које су коришћене у свим земљама које су искорениле кугу свиња, а у току је набавка шест милиона доза вакцина коју спроводи Делегација Европске уније (ЕУ) у Србији, а финансира је ЕУ.

svinje_bez_svinjske_kugeОва вакцина биће довољна да се све свиње вакцинишу и ревакцинишу у току шест месеци, а уколико се обезбеди одговарајући ниво вакцинације свиња и резултати мониторинга буду одговарајући, на престанак вакцинације нећемо дуго чекати након тог периода од шест месеци, објаснили су у Министарству.

Међутим, додају, то не значи да ће самим престанком вакцинације бити омогућен извоз свиња, свињског меса и производа од свиња, већ је неопходно да се докаже да на територији земље нема вируса узрочника класичне куге свиња.

Србија сада има одобрење за извоз свиња и производа од свињског меса на подручје земаља Балкана (Босна и Херцеговина, Црна Гора, Македонија) и Царинског савеза Русије, Белорусије и Казахстана.
Кад је реч о тренутним могућности за ЕУ – Унија дозвољава увоз производа пореклом од свиња који су прошли третман термичке обраде (на пример кувана шунка).

Обавезном вакцинацијом свиња је обезбеђено сузбијање болести која се у периоду од 2007. године до данас појавила само једном, у новембру 2010. годиине.

Вакцинација се спроводи са циљем да се најпре постигне задовољавајући ниво заштите целе популације свиња у земљи да би се, потом, прекинула вакцинација и болест у потпуности искоренила.

Као и у другим државама које су то урадиле пре нас, након престанка вакцинације, може се очекивати поновно избијање жаришта. Међутим, број тих жаришта биће сразмерно мањи уколико се обухват вакцинације пре престанка вакцинације виши.

Мањи број жаришта, која ће се појавити до годину дана након престанка, решаваће се применом радикалних мера које укључује убијање и уништавање свиња у жаришту болести, подсетили су у Министарству.

Вакцину против класичне куге свиња од 2006. године набавља Министарство и она је потпуно бесплатна за власника. Власник плаћа једино обележавање свиња.

Став стручне ветеринарске јавности је да вакцинацију против класичне куге свиња треба прекинути што пре, али то никако не сме да се уради прерано већ тек када се обезбеде одговарајући услови, закључили су у Министарству пољопривреде.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *